Kolejne zadanie... i kolejny problem.

0

Cześć mam problem z taki zadaniem:

Część 1
Napisz klasę Cannon (z ang. armata) z publicznym polem loaded (z ang. załadowana) typu boolean oraz metodą fire() (z ang. wystrzel), która sprawdza przed wystrzeleniem, czy kula znajduje się w armacie.

Jeśli armata nie jest załadowana, zostanie wyświetlona informacja (System.out.println) o braku kuli w armacie, a następnie kula zostanie załadowana do tej armaty.

Część 2
W metodzie main klasy Program utwórz kolekcję typu LinkedList do przechowywania armat.

Dodaj kilka obiektów klasy Cannon do kolekcji, a następnie – używając pętli for – załaduj wszystkie armaty.

Napisałem coś takiego, ale ponoć źle, serio już nie wiem o co chodzi w tym zadaniu... :/

package com;

import java.util.*;

public class Main {

    private static final Random random = new Random();
    public static void main(String[] args) {
        List<Cannon> cannons = init();
        for (Cannon item : cannons) {
            item.load();
        }
    }

    private static List<Cannon> init() {
        int connonsSize = random.nextInt(10) + 4;
        List<Cannon> cannons = new LinkedList<>();
        for (int i = 0; i < connonsSize; i++) {
            cannons.add(new Cannon());
        }
        return cannons;
    }
}

class Cannon {
    private Random random = new Random();
    public boolean loaded = random.nextBoolean();

    public void fire() {
        if (loaded) {
            System.out.println("BUM.");
        }
        else {
            System.out.println("Nie jest załadowana.");
            loaded = true;
        }
    }

    public void load() {
        loaded = true;
    }
}
4

publicznym polem loaded - Twoje pole nie jest publiczne
zostanie wyświetlona informacja (System.out.println) o braku kuli w armacie, a następnie kula zostanie załadowana do tej armaty. - Twoja metoda fire tego nie robi.

W ogóle z Randomia jesteś? Wszędzie wciskasz te pola random... nie wiadomo po co.

0

@jarekr000000:

W ogóle z Randomia jesteś? Wszędzie wciskasz te pola random... nie wiadomo po co.

Nakaz mentora. Natomiast mentor ma uwagi tylko do tego: "metoda load nie robi bum, metoda fire ma informowac, ze nie ma kuli "

0
Ukulelemelelele napisał(a):

@jarekr000000:

W ogóle z Randomia jesteś? Wszędzie wciskasz te pola random... nie wiadomo po co.

Nakaz mentora

Serio powiedział Wsadzia wszędzie randomy? a nie np obiekty mają być zainicjalozowane randomowymi danymi?

już nie wiem o co chodzi w tym zadaniu... :/

Też mi trudno zrozumieć to zadanie. Nie ma np informacji o tym że armata po wystrzale ma się rozładować (przecież wystrzliła to na chłopski rozum powinna być pusta?)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1