Sposoby integracji systemów

Odpowiedz Nowy wątek
2018-04-07 08:17
0

Cześć

Zdarza się, że ttrzeba zintegrować ze sobą różne systemy za pomocą np. web-service, magistrali serwisowej czy magistrali danych. Od czego zależy sposób integracji między systemami? Jakie czynniki mają wpływ na to, że wybiera się taki a nie inny sposób integracji?

PS. Jeżeli wątek nie pasuje do tego działu to proszę o przeniesienie do właściwego.

Udanego weekendu

https://www.youtube.com/watch?v=J2m7WaD2uwY ; koleś co prawda proponuje integracje przez bazę danych, wiec tak z przymrużeniem oka, ale coś tam jest wyjaśnione - hcubyc 2018-04-07 09:50

Pozostało 580 znaków

2018-04-07 08:51
cw
0

nie jestem fachowcem w tym temacie, ale może zostać wykorzystany np. JBoss

Pozostało 580 znaków

2018-04-07 11:51
1

Mam doświadczenie głównie w integracji przez esb (IBM IB, SAP PI) i webserwisy z wykorzystaniem SOAP w dużej korporacji, ale powiedziałbym że wybór sposobu integracji zależy głównie od liczby integrowanych systemów i rozkładu siatki interfejsów pomiędzy nimi, ilości przesyłanych danych, spodziewanej zmienności tego wszystkiego w czasie, wymagań co do niezawodności, monitoringu... Pewnie duże znaczenie ma rodzaj organizacji (stabilna korporacja?, startup?).

Pozostało 580 znaków

2018-04-07 13:21
0

Dużo też zależy od samych systemów: jakie udostępniają interfejsy, czy w ogóle? Jaki jest cel tej integracji?


Pozostało 580 znaków

2018-04-07 13:50
0

Chodzi mi głownie o wytyczne teoretyczne służące co sposobu integracji. Jakie czynniki przemawiają na tym, że integracje robię z wykorzystaniem web-service a jakie za tym, że integracje robi się z wykorzystaniem magistrali danych czy ESB.

Pozostało 580 znaków

2018-04-07 15:56
0

Pytanie wydaje mi się trochę źle sformułowane, ponieważ ESB i webserwisy to nie są alternatywne opcje. Webserwisy (SOAP albo REST) mogą być używane z ESB, który jest takim hubem integracyjnym dostarczającym Tobie techniczną infrastrukturę i narzędzia (do implementacji architektury SOA). Może bardziej chodzi Ci o to, kiedy stosować ESB a kiedy nie?

edytowany 1x, ostatnio: thock, 2018-04-07 15:57

Pozostało 580 znaków

2018-04-08 13:52
3

Nie wiem dlaczego przedmówcy nadają z roku 2011... ale co do ESB, Jboss itp. to proponuje zajrzeć na strony Technology Radar.
https://www.thoughtworks.com/radar/tools/esb

To wszytko echa starych czasów EJB i technologii Enterprise. Dziś miejsce tego jest na śmietniku raczej.

Całe pytanie jest w stylu - jak programować... ? Nie ma prostej odpowiedzi.

Ale żeby jakoś Cie nakierować to:

  1. Jak zintegrujesz zależy od:

    • charakteru komunikacji - serwisy vs eventy vs streamy (synchronizczna, asynchroniczna)
    • wymagań odnośnie ilości danych,
    • wymagań odnośnie latency,
    • wymagań odnośnie niezawodności,
  2. Trzeba to dopasować do wymagań - servisy rest/json sa względnie najprostsze w użyciu, ale nie sprawdzają się jak masz bardzo duże dane do przesłania. Średnio też wychodzi komunikacja asynchroniczna :-)

  3. Po prostu zapoznaj się z różnymi rozwiązaniami (w okolicy Javy to np.: Kafka, RabbitMQ, gRPC, Protobuf, Json streaming, HTTP/Rest z load balancerami etc. i staraj się wybierać w zależności od potrzeb.

  4. Nie warto zawsze iść najbardziej wydajne czy eventowe rozwiązania... bo to kosztuje i komplikuje.
    W moich okolicach najczęściej kończę z HTTP/JSon do komunikacji synchronicznej i jakimś cudem do komunikacji asynchronicznej (ze wzgledów poje....ch - zwykle jest to własna / korporacyjna Kafka dużo gorsza w użyciu od oryginału i mniej wydajna (za to jacyś architekci mieli dużo zabawy kodując).

  5. JSON Streaming i WebSockety na bardzo specyficzne przypadki. (jak sam sobie koduje dla zabawy- to używam tego dużo częściej).

  6. W praktyce, najczęściej jestem zależny od zastanej w firmie infrastruktury, jak jest tam tylko SOAP i XML to nic nie poradzę i trzaskam te XMLe po sieci.

  7. Integracje w stylu JavaEE (JMS, ESB, EJB) to już raczej smród przeszłości. Wychodzą z tego słabe monolity. (nie wszystkie monolity są złe, ale te oparte o JavaEE często kończą jako kula błota. ).


Bardzo lubie Singletony, dlatego robię po kilka instancji każdego.
edytowany 2x, ostatnio: jarekr000000, 2018-04-08 13:54
ktoś się zastał w korpo... - shagrin 2018-04-08 15:07
kula.. błota... jasne XD - rubaszny_karp 2018-04-08 15:42

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0