docker-compose nie widzi enva

0

Czesc chce zaladowac env file do serwisu w docker-compose, ale niestety nie chce dzialac. Nie dziala tylko wtedy jesli zmienie nazwe enva na jakas niestandardowa, np. abc.env. tak wyglada docker-compose:

version: '3'
services:
 mongodb:
  env_file: variables.env
  image: mongo:3.6.1
  ports:
    - "$MONGOOSE_PORT:27011"

jesli zmienie nazwe pliku na .env i usune linijke env_file to zacznie dzialac. Ktos pomoze?

0

Użycie env_file sprawia, że zmienne z tego pliku będą załadowane do kontenera, natomiast mechanizm .env masz opisany https://docs.docker.com/compose/environment-variables/#the-env-file - czyli że docker-compose z automatu szuka takiego pliku i jak go znajdzie to ładuje i możesz tych zmiennych używać w samym pliku docker-compose, ale jakbyś chciał jakąś z tych zmiennych przekazać do kontenera to musisz to zrobić explicit:
typu w pliku .env masz

SOME_VAR=some_value

i w docker-compose

services:
  mongodb:
    environment:
      - SOME_VAR
Mistrzowski Jeleń napisał(a):

Czesc chce zaladowac env file do serwisu w docker-compose, ale niestety nie chce dzialac. Nie dziala tylko wtedy jesli zmienie nazwe enva na jakas niestandardowa, np. abc.env. tak wyglada docker-compose:

version: '3'
services:
 mongodb:
  env_file: variables.env
  image: mongo:3.6.1
  ports:
    - "$MONGOOSE_PORT:27011"

jesli zmienie nazwe pliku na .env i usune linijke env_file to zacznie dzialac. Ktos pomoze?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1