Wrażenia doświadczonych osób z Scala.js

1

Sam jeszcze nie dłubałem w tej technologii, ale jestem ciekawy czy mamy tutaj jakieś osoby doświadczone w JS czy TypeScripcie. Próbował ktoś Scali js? Macie może jakieś wrażenia? Nie oczekuję, że tu sami seniorzy będą się wypowiadać, ale fajnie by było poznać wrażenia i opinie jakiejś osoby, która ma doświadczenie w developowaniu komercyjnego kodu w bardziej "tradycyjnych" alternatywach :)

Btw. Przyznaję szczerze, że nie znam żadnego powodu do używania akurat Scali js, bo o ile bardzo lubię scalę, to wydaje mi się, że to jest trochę strzelanie z armaty do wróbla :P

2
ToTomki napisał(a):

osoby doświadczone w JS czy TypeScripcie. Próbował ktoś Scali js?

nie jestem doświadczony w js/ts, ale moim zdaniem frontendowcy raczej nie przerzucą się na scalę.js, c# (blazor itd), javę (vaadin, gwt itd) i inne rozwiązania oparte o języki niemające nic wspólnego z jsem bezpośrednio (scala zależy mocno od api javowego, blazor to znowu c#, itd) i używane prawie zawsze tylko na backendzie. ekosystem js (i innych js-podobnych języków, np. typescriptu) ma zupełnie inny zestaw narzędzi do budowania, testowania, statycznej analizy, pakowania, dystrybuowania itd bibliotek i aplikacji niż ekosystemy javowe, scalowe, .netowe itd. nauka tych wszystkich narzędzi to duży skok dla kogoś, kto chciałby wypróbować sobie nowy język dla zaspokojenia własnej ciekawości.

gdyby ktoś zrobił coś a'la flutter w scali albo inną https://en.wikipedia.org/wiki/Killer_application to może to byłby hit, ale tak to na razie scala.js jest raczej dla scalowców chcących robić okazjonalnie także frontend. analogicznie jest np. z https://en.wikipedia.org/wiki/Blazor ale przez to, że microsoft jest dużą firmą i może pakować mnóstwo kasy w marketing i wsparcie to blazor i tak jest dużo bardziej popularny niż scala.js, która ma mały budżet.

skalarek napisał(a):

Scala oficjalnie umarła, ostatnią cegłę do tego dołożył John A De Goes który przeszedł na Rust. Chciałem się nauczyć tej technologii ale nikt już w niej nie pisze. Niemiecka Scala kaput, Rosyjski Kotlin rośnie w siłę, Amerykańska Java traci co roku użytkowników, którzy znienawidzili prawniczą korporację Oracle.

nie załapałem się na oryginalne wypociny naszego kolegi, który regularnie pojawia się i znika, ale skorzystam z zachowanego cytatu :)

https://github.com/jdegoes dalej rzeźbi w scali, wystarczy rzucić okiem na jego githuba.

gwoli ścisłości, scala jest szwajcarska, a nie niemiecka :]

0

Ja może się podepnę. Może upał mi zaszkodził, ale chciałbym zrobić coś na frontendzie w Scali. Może to "coś" nie będzie za duże na poczatek bo będzie to jeden tekst area i jeden przycisk, ale od czegoś trzeba zacząć. W przyszłości może będzie więcej przycisków i może parę podstron

Przeglądam sobie frameworki do frontendu, np taki typelevel ma wypisane cztery ale tylko jeden przekracza 100 gwiazdek na GH.

Testował ktoś jakies frameworki do Scala.js ?

BTW kiedyśmi się Udash podobał ale widze że gwiazdek ma porównywalnie z OutWatch

1

używałem https://index.scala-lang.org/japgolly/scalajs-react w połączeniu z https://index.scala-lang.org/suzaku-io/diode i ogólnie było średnio, ani kiepsko, ani zachwycająco. z drugiej strony, mało jeszcze rzeźbiłem gui ogólnie i nie trafiłem na żaden zachwycający framework czy bibliotekę. może nie wiem czym się zachwycać? :)

jeśli chcesz listy bibliotek do przejrzenia to podaję:

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1