[linux] szyfrowanie hasel

0

Jakim algorytmem sa szyfrowane hasla w linuxie? konkretnie w Debianie.
chodzi mi o plik /etc/shadow

0

MD5

0

To nie jest szyfrowanie tylko hashowanie.

0

Tylko jesli sobie np wezmiesz napiszesz taki skrypt w php:

<? $haslo = "tajniackie"; echo md5($haslo); ?>

To zapewniam cie ze po zamianie tego co ci wydrukuje w shadow zalogowac sie nie bedziesz mogl :) W konsoli linuxa napisz: mkpasswd tajniackie Zwroci ci hash do hasla ktory po podmianie w shadow powinien dzialac :)

0
prawie pedros napisał(a)

Tylko jesli sobie np wezmiesz napiszesz taki skrypt w php:

<? $haslo = "tajniackie"; echo md5($haslo); ?>

To zapewniam cie ze po zamianie tego co ci wydrukuje w shadow zalogowac sie nie bedziesz mogl :) W konsoli linuxa napisz: mkpasswd tajniackie Zwroci ci hash do hasla ktory po podmianie w shadow powinien dzialac :)

a tylo i wylacznie dlatego twoj skrypt nie zwroci prawwdy, gdyz w systemie brane sa jeszcze dodatkowe parametry przy hashowaniu, unikalne dla hasla - dlatego tez jak masz w jednym systemie 10 kont z identycznym haslem - to w pliku shadow one wygladaja inaczej...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1