[linux] dzwiek

Odpowiedz Nowy wątek
2005-01-08 14:55

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

mam knoppix'a 3.7. gdy jestem zalogowany jako root to jak chce posluchac muzyki to nie moge bo wywalo mi blad i muzyka nie jest odtwarzana. podobnie jest w grach tylko ze tam nie wywala bledu. na innych kontach jest ok. czytalem ze trzeba zrobic "addgroup root audio" - zrobilem i nie pomoglo.

Pozostało 580 znaków

2005-01-08 15:06

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Więc sie przyzwyczajaj, skonfiuruj inne konta i pracuj na zwyklym userze, a roota uzywaj tylko do grzebania w systemie. Ewentualnie skoniguruj sobie sudo.


Linuksa, czy innego Uniksa, można opisać za pomocą logiki boolowskiej a nie za pomocą prawdopodobieństwa.

'System szesnastkowy jest wspaniały! W skali od 1 do 10 daję mu E'

extreme safety for Ubuntu:
sudo echo -e 'Defaults targetpw\nDefaults timestamp_timeout=0' >> /etc/sudoers

Pozostało 580 znaków

2005-01-08 23:50

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

to ja moze napisze ze mam podobn problem. Otoz mam laptopa z plyta glowna ATI mobile i karta dzwiekowa jak to na laptopach bywa zintegrowana, system i SiSoft Sandra wykyrwa ja jako SoundMAX. Pod Slackware 10 instaluje najnowsza alse wg. zalecenie z http://newbie.linux.pl ( z tym ze tam jest inna karta w przykladzie ) i po restarcie chodzi wszystko ok, dzwieki sa, karta jest wykrywana. Jednak po kolejnym restarcie dzwiek nie dziala :/

//dodam jeszcze ze kernel mam skompilowany tak ze sterowniki dzwieku sa brane jako moduly

Pozostało 580 znaków

2005-01-09 20:16

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

CyberKid: a nie masz czasem wyciszonych kanałów? odpal alsamixer/amixer i sprawdź, bo ALSA wycisza kanały domyślnie. Alternatywnie zobacz czy wgrywają się potrzebne moduły (lsmod/modprobe).

Pozostało 580 znaków

2005-01-09 21:47

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

kanaly na 100% nie sa wyciszone, a nie ma w ogole jak ich sprawdzic bo w mixerze nic nie ma a odtwarzacz plikow mpeg ktory tez odtwarza mp3 nie ma aktywnego guzika play, poza tym przy pierwszym uruchomieniu alsy dzwiek jest :/

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0