Macbook dla programisty

0

Witam,
Potrzebuję porady w sprawie kupna macbook'a. Jego głównym przeznaczeniem bedzie pisanie kodu (fullstack), analiza, testowanie, dockery (smtp, nginx, mysql, php cli, php fpm, elasticstack, redis, varnish, blackfire, rabitmq itd), wirtualne maszyny, IDE (jetbrains) kilka projektów odpalonych na raz, poczta, postman, chat(slack), przeglądarki, konferencje, bardzo rzadko gimp, photoshop (do prostych wycinek layout'u). Nie ukrywam, że w przyszłości chciałbym nauczyć się programować aplikacje na IOS'a. Moim głównym powodem dlaczego zdecydowałem się na mac'a są wymagania jakie stawia mój nowy klient (jest to warunek konieczny). Aktualnie korzystam z Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/960 GTX1660T (Aktualnie 16GB) i jestem bardzo zadowolny (niczego nie brakuje), śmigam na ubuntu. Do pracy potrzebuje ok 16 GB ramu, mocny procesor i 1TB SSD (nigdy nie było takiej sytuacji, żebym potrzebował więcej), 13-16 cali (na mniejszym przeżyje, albo podłącze drugi monitor) , reszta mnie nie obchodzi (nie gram w gierki, nie montuje filmów). I tu pojawia się problem. Z racji tego, że nie znam się na sprzęcie apple to chciałbym się poradzić forumowiczów, którego maca by mi radzili kupić. Zrobiłem krótki research i zauważyłem nowego laptopa z procesorem M2. Z tego co się dowiadywałem jest to najnowszy sprzęt jaki wydał apple, ale niestety bardzo kontrowersyjny ponieważ jest gorszy od M1 (tak mówią ludzie na yt czy innych stronach). Chciałbym się upewnić czy tak naprawdę jest. Z racji tego, że wole kupować sprzęt na lata to mój aktualny budżet to 10-17k (ma służyć ok 8-10 lat).
Znalazłem interesujące mnie pozycje:
https://www.x-kom.pl/p/690352-notebook-laptop-140-apple-macbook-pro-m1-max-32gb-1tb-mac-os-space-gray.html
https://www.x-kom.pl/p/1049678-notebook-laptop-133-apple-macbook-pro-m2-24gb-1tb-mac-os-silver.html#Specyfikacja

Ktoś powie ,,Weź tego co ma więcej ramu, to logiczne". Różne opinie krążą po internecie. Jak mam mieć problem za 5 lat i nie będę mógł odpalić usług bo jakiś procesor/pamięć ma jakiś problem z wydajnością to bedzie lipa. A może są jakieś inne opcje?

Czy ktoś ma doświadczenie jak naprawde wygląda sytuacja z wydajnością w praktyce miedzy M1 a M2 oraz ich pamięciami RAM? Tak wiem, że są benchmarki, ale zdania są podzielone. Czy w ogóle odczuje różnicę?
Czy jest sens kupować pro max m1 i dokładać 7k, żeby mieć 32GB i trochę większy ekran przy obecnym zapotrzebowaniu i tego jaki będę potrzebował w dalekiej przyszłości?
Jak wygląda sytuacja z dokerami? (słyszałem pogłoski, że są jakieś problemy na mac'u)
Czy taki komputer ma szanse dotrzymać mi kroku przez kolejne 8-10 lat? Zważywszy na to, że wymagania będą rosły (ale nie aż tak bardzo), a dorzucić RAMU się nie da.

Nie chciałbym w tej cenie kupić jakiegoś syfu. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem. Zapraszam do dyskucji ;)

Dziękuje i pozdrawiam :)

1
  1. mac z podstawowym m1 i m2 nie mają wentylatorów, z czego m2 się grzeje i wpada w throttling co powoduje że teoretycznie wyższa moc jest tracona.
  2. mac inaczej obsługuje pamięć więc nie miej w głowie, że skoro na systemie x pamięć była ok to na systemie y tez będzie. Nie podam ci w którą stronę bo wszystko zależy od konkretnego oprogramowania.
  3. apple wszystkie swoje sprzęty obecnie wspiera +-7 lat więc po tym okresie nie dostaniesz już aktualizacji a twórcy apek beda również stopniowo wycofywać wsparcie po tym okresie. Obecny wersja np jest dla max macbooków pro z 2015.

Osobiście jeśli miałbym dzis brac macbooka do tego co piszesz to bym brał minimum macbooka pro 16cali m1 pro i 32gb ramu ale to tylko jeśli by mnie budżet ograniczał w innym wypadku bym szedł w m1 max i 64gb ramu.

0

Wszystkie Pro mają wentylatory, chłodzone pasywnie są MacBooki Air. M2 nie opłaca się brać bo poprawa wydajności jest symboliczna.
A jeżeli to nie musi być laptop to spójrz na Maca Studio.

0

Tanią (tańszą?) drogą wejścia w MacOS jest mac mini. Minus to "8GB RAM wystarczy każdemu". Bajki o tym, że to jakaś specjalna pamięć i potrzeba jej mniej... no kurcze, nie. Pamięć jest dużo szybsza (SoC), ale jest jej dokładnie 8GB. Ok, system może mniej zająć, aplikacje mogą używać rozsądniej, ale nie ma cudów - to nadal 8GB. Jeżeli np. odpalisz Android studio, emulator, przeglądarkę, to będzie rzeźbić po dysku i jedyna pociecha, to że to szybkie dyski są.
Jest jeszcze Mac Studio, gdzie pamięci możesz mieć dużo, ale kosztuje też 2x więcej niż mini.

0

A M1 nie mialy jakichs problemow z kompatybilnoscia z Dockerem?

0

Jego głównym przeznaczeniem bedzie pisanie kodu (fullstack), analiza, testowanie, dockery (smtp, nginx, mysql, php cli, php fpm, elasticstack, redis, varnish, blackfire, rabitmq itd), wirtualne maszyny, IDE (jetbrains) kilka projektów odpalonych na raz, poczta, postman, chat(slack), przeglądarki, konferencje, bardzo rzadko gimp, photoshop (do prostych wycinek layout'u).

Ciężko wyrokować bo masz bardzo szerokie wymagania, jednocześnie część z w/w brzmi jakby miały być uruchomione równocześnie i nie wiadomo w jakich ilościach.

Jak masz zamiar włączyć sobie dockera i dwa/trzy projekty na jetbrainsach z chromem, slackiem i postmanem, to macbook pro m1/m2 z 16/24GB będzie dobrym wyborem, jednocześnie wydasz 1/2 kwoty i za 4 lata kupisz sobie nowego.

Jak masz zamiar włączyć sporo obciążających dockerów, VM'ki, 4 projekty IDE, generalnie większość z Twojej listy, to możliwe, że tutaj znajdziesz jakieś rozwiązanie niekoniecznie w budżecie i niekoniecznie mac'a :P Wypas 2023
W każdym razie >16GB ramu mile widziane jak chcesz mieć wiele rzeczy odpalanych jednocześnie. "Mała" ilość ramu rzędu 8GB faktycznie jest wystarczająca w porównaniu do windowsowych odpowiedników, ale tylko do zastosowań biurowych ewentualnie przy pracy z jedną a nie wieloma zasobożernymi aplikacjami.

A M1 nie mialy jakichs problemow z kompatybilnoscia z Dockerem?

Miały, ale chyba już jest wydany release dla M1. Miewałem problemy z odpalaniem obrazów nie armowych i trzeba bylo szukać x86 odpowiedników na arma. Nie wiem jak jest po release i też nie używam tego produkcyjnie/developersko, jedynie "prywatnie", więc jak ktoś używa to może się wypowiedzieć.

0
WhiteLightning napisał(a):

A M1 nie mialy jakichs problemow z kompatybilnoscia z Dockerem?

Słowo klucz to właśnie "miały" a nie "mają". Jest oczywiście spowolnienie jeśli obraz jest dla x86 a nie arm no ale to logiczne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1