Monitor dla programisty

0

Witam!
Poszukuję monitora, dla codziennej, często wielogodzinnej pracy - studia.
Znalazłam taki model https://allegro.pl/oferta/monitor-led-24-dell-u2414-ips-fullhd-16-9-hdmi-10946142229
Co sądzicie? Co polecacie? Czy w tej cenie warto szukać czego innego?

1
blue_dragon napisał(a):

Poszukuję monitora, dla codziennej, często wielogodzinnej pracy - studia.

Jeśli nie wróci nauka zdalna, to i tak na studiach w pracowni większość czasu spędzisz przy budżetowych monitorach.

Znalazłam taki model https://allegro.pl/oferta/monitor-led-24-dell-u2414-ips-fullhd-16-9-hdmi-10946142229
Co sądzicie? Co polecacie? Czy w tej cenie warto szukać czego innego?

Zaczęłaś posta od słów sugerujących, że chcesz kupić coś porządnego. W tej cenie raczej znajdziesz same zabawki.

Może taki?
https://m.ceneo.pl/91060484

1

Może poleasingowy Eizo EV2450? Do kupienia w bardzo dobrym stanie w cenie ok 500-600 zł tylko trzeba poszukać.

1

https://allegro.pl/oferta/monitor-led-lg-25um58-25-ips-pls-11182592595

Polecam ten mam go już od wielu lat i jest super. Proporcje ułatwiają pracę / naukę
po lewej stronie możesz mieć IDE a po prawej dokumentacje czy książke.

1

@blue_dragon: Ja polecam https://www.lg.com/pl/monitory/lg-34WK95U-W do jutra jest promocja i można go zgarnąć za ~3500zł. Używam od 3 tygodni i jest świetny. Niestety swoje kosztuje.

Edit.
Na jednym fizycznym monitorze mam 4 logiczne, albo jak chce coś oglądać to jednym przyciskiem robię jeden.

2

A ja nie powiem nic o konkretnej marce/modelu, tylko proponuję zwrócić uwagę na rozdzielczość.

To, co pokazałeś ma 1920 x 1080. Ja bym poszukał czegoś podobnego, ale z mniej popularną rozdzielczością, czyli 1920 x 1200. Jeśli chcesz konkretne modele (kupiłem niedawno kilkanaście takich do firmy i wymieniłem pracownikom, sam też mam 2 sztuki na biurku w pracy) to przypomnij jutro, mogę sprawdzić. Pamiętam jedynie, że były to jakieś HP.

Ale uwierz mi - to niby 120px w pionie robi naprawdę różnicę.

EDIT
Skoro się przypomniałeś, to już sprawdzam.
Monitory to HP Z24i, mają matrycę IPS i naprawdę super jakość obrazu (przynajmniej do pracy biurowej).
nowy to około 1,2K, używki na Alledrogo w stanie idealnym, z gwarancją i fakturą za nieco ponad 4 stówki. Przykładowy link - https://allegro.pl/oferta/hp-z24i-profesjonalny-1080p-hdmi-ips-hdmi-11176125836

I podkreślam - zwracaj uwagę na to 1200 w pionie. Po przesiadce z takiego monitora na 1080 jakoś dziwnie mało miejsca się robi. Niby 120px, ale biorąc pod uwagę realnie wykorzystywane miejsce do pracy (po odjęciu pasków adresu, paska zadań, menu aplikacji, jakichś ikonek na górze czy pod edytorem itp) to naprawdę dostajesz odczuwalnie więcej dostępnej przestrzeni do pracy.

1

Używam od roku jednocześnie dwóch monitorów Dell + ekran laptopa. Za główny monitor służy 38 calowy U3818DW o rozdzielczości 3840x1600. Po lewej stronie jako monitora do czytania PDF, poczty email i takich tam dupereli korporacyjnych używam P2217H z pivot - ustawiony pionowo 1080x1920. Kiedyś miałem inną panoramę od LG 2560x1080 i tamta była beznadziejna. Zaryzykowałem ponownie i tym razem ta po prostu wymiata.

0

Seria U od Della jest jak najbardziej w porządku, szczególnie do Twoich zastosowań. Bierz śmiało

0
blue_dragon napisał(a):

Poszukuję monitora, dla codziennej, często wielogodzinnej pracy - studia.
Znalazłam taki model https://allegro.pl/oferta/monitor-led-24-dell-u2414-ips-fullhd-16-9-hdmi-10946142229

W tej cenie kupisz nówkę sztukę, nieśmiganą.

Co sądzicie? Co polecacie?

W cenie około 600zł

  • nowe
  • 24", full HD (1920x1080)
  • matowe
  • IPS
  • 2 ważne technologie: low blue light oraz flicker free
  • DP lub HDMI
  • bez głośników

Czy w tej cenie warto szukać czego innego?

Chciałem polecić 2K (2560x1440) w 32",
ale widzę, że w rok ceny skoczyły z 800 zł na 1200 zł.

3

Jak byś chciał celować w większą rozdziałkę a jednoczesnie np. pograć to polecam:
https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/lenovo-monitor-lenovo-27-g27q-20.bhtml

2K, 165hz.
Dzięki wyższej rozdzielczości najzwyczajniej zacząłem korzystać z dodatkowych okien IDE (typu struktura etc.) xD
Ps. Używam go w singlu, bez drugiego monitora.

0

Trochę odkopię wątek. Stoję przed dylematem:
monitor 27" szukać z natywnym 1440p czy może zainteresować się 4k?
Przy 1440p dostajemy ~110DPI bez potrzeby skalowania obrazu, przy 4k 160DPI, ale... musimy skalować interfejs do 150% czyli w praktyce dostajemy anti-aliasing na czcionce. Co o tym myślicie?
Dla porównania:
4k
1440p
Obecnie korzystam z 24" 1080p (
90DPI) i pixele widzę gołym okiem z odległości 40-50cm :D
Mam również macbooka, i tamtejsza retina ~220DPI to jest po prostu coś pięknego...

Wyczytałem też że dla 27", najlepszą rozdziałką było by 5k - czyli podwójne 1440p - skalowanie interfejsu x 200% z idealną gęstością DPI ~220. Ale takich monitorów na rynku niestety nie ma.

0

@Korges: Ostatnio też chciałem sobie uaktualnić sprzęt i stałem przed podobnym dylematem, zdecydowałem się na budżetowe 27" 2k Gigabyte M27Q i szczerze jestem bardzo zadowolony. Do tego w monitorze są 2 USB, a często manewruję różnymi laptopami, co zwiększyło wygodę przełączania. Niby jest to gamingowy monitor, używam go też do PS5, ale w pracy odczułem ogromną różnicę z przesiadki z 24". Jest więcej miejsca, obraz ostry = więcej otwartych plików. Osobiście polecam.

2

Ponieważ ostatnio dopadło mnie trochę zleceń z front-end w roli głównej w związku z czym dochodzi konieczność trzymania cały czas uruchomionego programu z grafiką to pod choinkę zrobiłem sobie prezent i dokupiłem trzeciego Della do zestawu:
Różnica względem tego co podałeś to:

  • ja kupuję zwykle 1920x1200 zamiast 1920 x 1080 ponieważ te 120px mi osobiście robi sporą różnicę;
  • wszystkie kupowałem poleasingowe - to modele U2413 one mają naprawdę dobre parametry jak na cenę, w której można je obecnie kupić ;

Na obecne potrzeby rozdzielczość 5760x1200 jest całkowicie wystarczająca :-)

  • Monitor pierwszy: przeglądarka ;
  • monitor drugi: IDE ;
  • monitor trzeci: program graficzny / dokumentacja / inne ... ( zwykle będzie raczej wyłączony );

Żona jako "grafik" ma kupiony 4k ( 3840x2160 - też Dell ) ale po kilku próbach pracy na tym używa go tylko w FullHD.
Swoją drogą 3x27" tez pewnie byłoby ok -człowiek jednak coraz starszy się robi a piksele na ekranie z czasem maleją.

Myślałem kiedyś o czymś w stylu: https://www.google.com/search?q=C49HG90DMR ale szczerze, choć biedny nie jestem to "doopa" mnie boli jak mam wydać tyle kasy na monitor.
W tej cenie kupię 10 takich Delli jak mam lub mogę przepić wygrzewając się na słońcu :-)

screenshot-20211225191245.png

1

Testowałem już wiele różnych konfiguracji i na dzisiaj mam dwa typy.

  • typ pierwszy to 3 monitory w takim setupie jak zaprezentował wyżej @katakrowa - ja bym poszedł w monitor główny 1920x1200 (tak jak pisał @katakrowa jest sporo różnica miesięcy1200 a 1080). Boczne monitory to już kwestia preferencji. Można dać 24", ale w poziomie robi się sporo kręcenia głową, a w pionie 1200px to trochę za mało do webdevu. Ciekawą opcją jest tradycyjne 17" cali 1280x1024 - mi się sprawdzało jako satelita. Finalnie skończyłem Jeden monitora 24" w pivocie, drugi (centralny) standardowe i trzeci 17".

  • ostatnio przesiadłem się na UWQHD jako centralny ekran + 17" jako satelita i póki co to jest dla mnie idealne rozwiązanie. Z jednej strony na głównym ekranie mogę pracować wygodnie z 2 programami obok siebie bez kręcenia głową na boki, z drugiej strony jak potrzebuje większej przestrzeni na przykład przy przeglądaniu bazy danych to mogę użyć pełnej szerokości. Chętnie dołożyłbym trochę pixeli w pinie, ale trzeba było sporo dopłacić za taki luksus, wiec zrezygnowałem. Na tą chwilę taką konfigurację uważam za najlepszą (dla mnie oczywiście)

0

Zamówiłem taki:
LG UltraFine 27UN880-B Ergo 4K HDR
Tyle że na outlecie x-kom za 1899 (cebula się odezwała - ale zawsze te parę stówek w kieszeni) - z regulaminowego 14-dniowego zwrotu, niby tylko jakaś rysa z tylu obudowy. Spoko że ma usb-c z ładowaniem 60W i ramię w zestawie. Chciałem początkowo tego DELL'a U2720Q ale skurczybyk drogi... ponad 3200zł. Zwykła stopka w zestawie, ale za to ładowanie 90W.

Jeszcze chcę dobrać z tej samej serii coś takiego : LG UltraWide 34WN780-B Ergo
Na wysokość będą identyko, obydwa z zawieszoną ramą, jeden 21: 9 ~110DPI, drugi 16: 9 ~160DPI
Myślę że setup będzie idealny.

2

Kupić monitor(y) tylko do programowania jest dość prosto:
Musi być flicker free, czyli mieć przyzwoite podświetlenie. Jasność LED jest sterowana PWM w tanich monitorach częstotliwość PWM jest niska i męczą wzrok. W drogich wysoka i męczą mniej. Właściwie jedyny ficzer, który muszę mieć w monitorze do pracy z tekstem.
Druga rzecz, która jest bardzo ważna to możliwość montażu na uchwycie VESA. Oszczędza bardzo dużo miejsca na biurku.

To co pomaga:
Wysoka rozdzielczość - tekst wygląda lepiej.
Im większy obszar roboczy tym lepiej i tutaj 1080 < 1200, nie pracowałem z szerokimi ekranami, ale pewnie też jest to dobry pomysł, pod warunkiem przyzwoitej rozdzielczości (1080 to dla mnie za mało).
Do front endu, mobile i innych zastosowań, gdzie kolory mają znaczenie, koniecznie matryca IPS/VA w chociaż jednym monitorze. Matryce TN pokazują kolory w sposób kompletnie przypadkowy.
Ja pracuję na dość przypadkowym zestawie 4K + 16:10 Daje radę, chociaż kupowałem oba monitory już lata temu, a HP ma pewnie z 15 lat (kupiłem poleasingowy). Dzisiaj pewnie wybrałbym jakiś 21:9 5K2K, ale zaczekam z nim aż spadną ceny kart graficznych - lubię sobie pograć, a już 4K ma swoje wymagania.

0

Mam laptopa 14-calowego, do którego planuję zakupić monitor. Zarówno do front jak i back-end, a programuję w celach dydaktycznych. Robię też projekty na studia. Może jakieś zlecenia niebawem zacznę brać, ale to przyszłość.
Karta graficzna obsłuży rozdzielczość 1980 x 1080. Chcę kupić jakiś pierwszy lepszy monitor. No bo po co wywalać nie wiadomo ile kasy. Lepiej kupić monitor pod konkretny laptop. Zależy mi tylko na tym, by w pionie zmieści jak najwięcej linijek.

Znajomy ma taki monitor:
https://www.x-kom.pl/p/264936-monitor-led-22-samsung-t22e390ew-tv-czarny.html
Podpiąłem się i bardzo mi pasuje. Coś lepszego w tej cenie znajdę?

2

rozdzielczość 1980 x 1080
[...]
Zależy mi tylko na tym, by w pionie zmieści jak najwięcej linijek

No to jeśli Ci zależy na rozdzielczości pionowej to nie idź w 1080, ale weź coś co ma 1200. Zresztą, zarówno ja, @katakrowa jak i parę innych osób w kilku wątkach wspominało, że to 120px naprawdę robi różnicę.

0

Firma ma znaczenie? Osobiście ufam i mam dobre doświadczenia z Dell oraz Samsung.

0

Dobrze widzę, że za < 1000 zł nie dostanę nowego monitora spełniającego moje warunki?

0

To jest tak samo jak z samochodem i ograniczonym budżetem - masz do wyboru nową Fabię albo kilkuletniego Mercedesa. Ja osobiście wolę coś z wyższej półki ale używanego.

1

Niestety, wzrost cen elektroniki dotknął też monitory. Półtora roku temu kupiłem używany 30" za 1050 zł, w doskonałym stanie. Dzisiaj ten sam model z bad pixelami i odbarwieniami na matrycy chodzi za 1300.

0

Dobra. Przekonaliście mnie. Oby tylko przetrwał on podróż z kurierem.

2

Oby tylko przetrwał on podróż z kurierem.

@kosmonauta80 - Przez ostatnie 10 lat zamówiłem kilkadziesiąt (a może i ponad 100) różnych sprzętów online - głównie monitory i laptopy. Nie kojarzę ani jednej sytuacji, w której paczka została zniszczona albo zawartość uszkodzona w transporcie. Raz się zdarzyło że paczka za jakieś 5k (laptop i kilka monitorów plus akcesoria typu stacje dokujące czy zasilacze) zaginęła. Po paru dniach ściemniania firma kurierska się przyznała, że nie ma pojęcia co się z nią stało. Sprzedawca natychmiast zrobił nową paczkę z takimi samymi rzeczami i wysłał to ponownie (potem odzyskiwał kasę od przewoźnika). A do nas, po jakimś tygodniu od otrzymania drugiej przesyłki zgłosiła się firma z innego końca miasta - że z jakiegoś powodu na ich magazynie leży od paru dni paczka zaadresowana do nas :D

0

Zamówiony. Nie mogę się doczekać, kiedy cały 24-calowy ekran wypełni VSC z kodem w PHP :D

0

Ostatnio na morelach był fajny monitor na promce -> https://www.x-kom.pl/p/687017-monitor-led-24-iiyama-g-master-gb2590hsu-gold-phoenix.html

w cenie 999 zł.

Zamówiłem na drugie mieszkanie. Będzie fajna giera w fortnite na 240hz :D

0

Właśnie odebrałem Dell UltraSharp U2413 24" (kupiony w Amso). Rewelacja jak za tę cenę. Ekran wielkości 2 laptopów 14'' :) No i ten piwot. Będę mógł mieć w zasięgu wzroku, na jedynym ekranie cały tworzony skrypt. Jedyny minus taki, że nie można regulować wysokości.

EDIT: Jednak można regulować wysokość. Także nic tylko odpalać VSC i do roboty.

1

Rewelacja... Na ekranie laptopa (14 cali) widzę 30 linijek kodu. Na monitorze jest to odpowiednio 60/90 linijek dla orientacji poziomej/pionowej :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1