Macbook Pro. Problem z podłączeniem się do sieci wifi

0

Mam problem z połączeniem się do sieci wifi ze względu na hasło, w którym są polskie znaki diakrytyczne. Jak wpisuje hasło na Macu on nie pozwala takich znaków wpisać, próbowałem też napisać w jakimś notatniku i przekleić do pola z hasłem i też odrzuca. Gdzieś na forum czytałem, że standard wifi zakłada, że hasło powinno składać się z znaków ascii i mac to respektuje a router już nie. Hasła do mojej domowej sieci nie zmienię bo nie mam kontroli nad routerem. Jak mogę rozwiązać ten problem?

4

Czy oby nie było ostatnio tematu pt co lepszego od Mackbuka? Taki troll mi się włączył, bo @cerrato coś ostatnio nie szydzi Apla.
Ja tego nie używam w ogóle ale nie da rady się połączyć jakoś z comand line? Tu "piszo", że "moszna":
https://sharmank.medium.com/how-to-connect-to-wifi-using-mac-os-command-line-3a76c2e6669c

0
lookacode1 napisał(a):

Mam problem z połączeniem się do sieci wifi ze względu na hasło, w którym są polskie znaki diakrytyczne.

To nie problem maca, a routera i osoby, która ustawiła tak idiotyczne hasło

1

@jurek1980: wybacz, już nadrabiam zaległości ;)

Oczywiście - to jest wina Apple. Normalne systemu i platformy sobie radzą z znakami diakrytycznymi.
Sprzedaj to paskudztwo, kup coś normalnego, nie marnuj życia na walkę z tym okropieństwem.
Poniżej przykład z mojego Linuksa Mint'a, który nie ma problemów z polskimi ogonkami:

screenshot-20220422204112.png

A co do Twojego problemu - wygląda na to, że może być problem :(
Mimo, że Apple gardzę, ale musiałem trochę poszukać na ten temat - w ten sposób mogłem wstawić trochę hejtu, ale jednocześnie dając (być może) wartościową odpowiedź, mogę uzasadnić hejtowanie jabłka i nikt mi się nie doczepi, że offtopuję ;)

W każdym razie - szukając odpowiedzi trafiłem na poradę, że można wpisać to hasło z poziomu konsoli. Oczywiście - ponieważ nie mam niczego applowego w domu, to sprawdzić nie mogę. Ale wkleić linki do sprawdzenia przez Ciebie - to już tak:
https://sudonull.com/post/1144-UTF-8-encoding-in-Wi-Fi-passwords-and-names-Emoji
https://discussions.apple.com/thread/3614033
Jeśli możesz gdzieś w ustawieniach połączenia zmienić, to przełącz z WPA z Personal na Enterprise. Gdzieś wyczytałem, że ten drugi umożliwia wprowadzanie znaków innych niż "podstawowe" ASCII (chyba z zakresu 32 do 126).

1

Nie wiem jak to jest możliwe ale teraz się podłączył do tej sieci a wpisałem zamiast ł -> l. A hasło jest z ł przynajmniej tak mam zapisane.

EDIT
Jednak to hasło było bez polskich znaków tylko ja miałem źle zapisane i na siłę szukałem problemu którego nie było…

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1