Złożenie komputera w dzisiejszych czasach

0

Cześć, nie śledzę cen podzespołów, lecz coś słyszałem że ostatnio procesory oraz karty graficzne poszły w górę i są nie opłacalne.
W przeciągu 2-3 miesięcy chciałbym kupić nową stacjonarkę. Jak to wygląda teraz?
Lepiej poczekać?

0

A na co chcesz czekać? Panie, lepiej to już było. Teraz może być tylko gorzej.
Jaki masz budżet? Jak masz kasę już teraz, to najlepiej już teraz zamawiać. Bo może być tylko drożej. A nie należy się spodziewać tego, że ceny spadną. Bo to nie prawda.

Prosta matematyka produkt kosztował X. Jego cena podrożała o Y% a cenę obniżono o Z%. Cena Z != X. Nigdy.

A potem należy pamiętać, że cenę Z%, powiększymy no n_Y%. Potem znowu obniżymy o n_Z%...

1

Z kartami graficznymi sytuacja jest dużo dużo gorsza niż z procesorami.

2

Z kartami graficznymi jest teraz tak, że kupuje się (trudno dostępna) kartę Sony PlayStation 5 za (info z netu) 2300 zł.
Wszystkie pozostałe podzespoły komputera do gier do tej karty firmy Sony są dokładane gratis.

Wszystkie gry są i będą testowane pod wydajność na tej karcie i muszą na niej działać.

#pdk

0

To jest jakiś dramat z cenami. Ja nigdy nie potrzebowałem składać dla siebie komputera, zawsze wystarczał mi laptop, ale pod koniec tamtego roku wpadła mi w oko jedna gra i stwierdziłem, że na wiosnę złożę sobie PC. I tak jak przez 30 lat ceny były normalne tak akurat teraz jak potrzebuje PC to skoczyły w kosmos.

0

Na wskutek "kopania" kryptowalut kart graficznych jest mało, a jak już są to w zasadzie za podwójną cenę. Tak więc odpowiedź brzmi czekać. W przypadku procesorów AMD z dostępnością jest różnie, ale jak już znajdziesz to ceny raczej w porządku.

0
youmound napisał(a):

A na co chcesz czekać? Panie, lepiej to już było. Teraz może być tylko gorzej.
Jaki masz budżet? Jak masz kasę już teraz, to najlepiej już teraz zamawiać. Bo może być tylko drożej. A nie należy się spodziewać tego, że ceny spadną. Bo to nie prawda.

A skąd pan to z taką pewnością siebie wie że nie spadną i że będzie tylko gorzej? :-)

Mieliśmy już szalone zwyżki cen RAMu, mieliśmy dyski twarde, a teraz padło na karty graficzne bo ludzie kopio bitcoiny, a kowid też na pewno nie pomógł.
Jak problemy się rozwiążą to podaż wróci i ceny spadną.

Czy za 2-3 miesiące czy za rok to nie wiem. Ale wiem że po tak zawyżonej cenie RTXa bym nie kupił.

1

Co znaczy, że się nie opłaca?A kiedy będzie opłacalne? Za 10 lat jak już technologia się zmieni? Poza tym jak poradzę sobie 10 lat baz GPU, to i kolejne 20 dam radę.

0

@PerlMonk: Górnicy podnoszą ceny kart graficznych nie pierwszy raz, ten stan potrwa góra kilka miesięcy. Potem ceni kryptowalut spadną, więc całość przestanie być opłacalna i ceny grafik wrócą do normy. Wtedy z kolei przez jakiś czas trzeba będzie kupować tylko nowe karty, bo rynek używanych zostanie zalany falą kart z koparek (a te ze względu na notoryczne przegrzewanie długo nie pociągną, gwarancji w zasadzie brak bo co serwis ze względu na koparkową przeszłość pokaże gdzie się zgina dziób pingwina).

1

Bardzo często w historii cen są chwilowe zwyżki na jakiś podzespół. Jednak to co dzieje się z VGA obecnie to co najmniej przesada. Kopacze wykupią wszystko, a firmy produkujące muszą się na pocić, żeby chociaż część trafiła na rynek dla zwykłego konsumenta.
Są obostrzenia typu zakup 1-2 kart na osobę itp.
Generalnie na zakup karty VGA na pewno to nie jest dobry okres.
Jeszcze pół roku temu wszystko zaczęło się stabilizować.
Różne płyty dla kopaczy leżały odłogiem na półkach. Na portalach aukcyjnych pojawiły się też używane roczne i młodsze koparki z kartami jak i same karty.
Niestety krypto znów poszybowało i znów wszystko jest wykupowane na pniu.
Podaż nie wyrabia z popytem.

0

@Severus Snape: Bez karty graficznej to spokojnie możesz kupić nawet teraz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1