Zalany laptop

0

Witam,
Na laptopa wylało się trochę piwa głownie na rogu. Klawiatura jest wodoodporna więc nie jej się nie stało ale nie działają 2 porty usb (3.0).
Laptop ma niecały rok wiec oddawać na gwarancje czy gdzieś do serwisu. I czy możliwe jest wymienienie tylko portów czy pozostaje wymiana płyty głównej?

1

USB to raczej jest częścią płyty.
Ja bym najpierw próbował z gwarancją, ale najpierw zapytałczy naprawią za free lub za ile (trzeba się przyznać za w czasu do zalania).
Najlepiej napisz maila albo zadzwoń z pytaniem czy jak i za ile.

0

A rozkręciłeś laptopa i pozwoliłeś płycie wyschnąć? ja miałem niedawno przez trzy dni problemy z lapkiem po niby błahym chlapnięciu, ale rozkręciłem go, poleżał tak i przeszło.

0
MarekR22 napisał(a):

USB to raczej jest częścią płyty.
Ja bym najpierw próbował z gwarancją, ale najpierw zapytałczy naprawią za free lub za ile (trzeba się przyznać za w czasu do zalania).
Najlepiej napisz maila albo zadzwoń z pytaniem czy jak i za ile.

Chyba tak zrobię tylko jak mi wycenią płytę główną na 1tys bo będzie średnio opłacalne.

0

No własnie nie rozkręcałem bo nie wiem jak wtedy z gwarancją będzie.

Najpewniej nie będziesz go mógł rozkręcić, dlatego że plomby przyklejane są na otworach na śruby; Więc żeby rozebrać laptopa, będziesz musiał przedziurawić plombę, co jest równoznaczne z pozbyciem się gwarancji; Możesz sobie to sprawdzić;

Chyba tak zrobię tylko jak mi wycenią płytę główną na 1tys bo będzie średnio opłacalne.

Zawsze można poszukać samej płyty do kupienia, ewentualnie takiego samego laptopa np. ze zbitą matrycą i bez kilku innych części (pamięć, dysk itd.); Może uda się go naprawić taniej (czasem nawet dużo taniej), niż przez serwis żądający pieniędzy za usługę naprawczą.

0

A więc tak napisałem do serwisu i mi odpisali ze to nie podlega gwarancji której i tak zostało 2mc, więc mogę go wysłać na wycenę do nich tak myślę ze jeśli to serwis to nie będą się grzebać tylko wymiana całej płyty. Co do wyschnięcia to raczej już za wyschło chyba że jakiś osad został. Wiec najprawdopodobniej są uszkodzone gniazda usb na płycie.

0

woda Ci automagicznie nie odparuje ze środka.

no ale nic, wysyłaj, tak będzie najprościej

z ciekawości - jaka marka?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1