Komputer sam sie zresetował

0

Wczoraj z niewiadomych przyczyn komputer sam sie zresetował. Podczas uruchamiania wskoczyły opcje 'uruchom normalnie', tryb awaryjny' idt. Żadna z opcji nie działała. Wsadziłem płytkę z Windowsem dałem opcję napraw i poszło.

Może mi ktoś powiedzieć jaka była tego przyczyna?

0

Pytanie czy problem się powtarza ?
Komputer ma UPS'a ?

Może to być zasilacz. Jak również problem z temperaturą procesora lub układu graficznego, sprawdź czy kręcą się wiatraczki no i temperature na procku

0
_amator napisał(a)

Pytanie czy problem się powtarza ?
Komputer ma UPS'a ?

Może to być zasilacz. Jak również problem z temperaturą procesora lub układu graficznego, sprawdź czy kręcą się wiatraczki no i temperature na procku

No super... Ciekawe jak to mogla naprawic plyta z windowsem...

0

Do WiktorDelphi.

Jest duże prawdopodobieństwo że zostały uszkodzone pliki systemowe i przez co system nie boot'ował. Nadpisanie pomogło ?! Pytanie czy problem się powtarza jeżeli tak to moim zdaniem wina leży po stronie hardware'u.

0

Bez paniki. Jak to byl jeden restart to <ort>po prostu</ort> obserwuj czy nie jest to powtarzalne. Sprawdz dziennik ort! - moze cos sie dzieje z dyskiem, zobacz czy kondensatory sa OK. Jak sie nie bedzie powtarzalo, postaraj sie zapomniec.

0

Problem na razie sie nie powtórzył i mam nadzieje że się nie powtórzy.

@_amator - mam UPS'a

0

Nie zwalajcie wszystkiego na hardware! Pochwale się, ostatnio zrobiłem program (właściwie skrót) do shutdown.exe uruchamiany z pewnymi parametrami daje zimne zamknięcie nie do zatrzymania (tylko teoretycznie).
Jaki dacie dowód, że to nie był atak?
Wystarczy teraz wklepać to samo do autostartu i czeka was śmierć okrutna!!!

// 'reset' , 'restart' - znajdz 3 rozne znaki [mf]

0

problem wciąż sie powtarza, komputer albo sie wyłącza, albo resetuje, czasami nie chce sie uruchomić, a ostatnio wyskoczył mi taki error:

  • STOP: 0x0000007E (0xC0000005, 0x805E84E0, 0xF7C86BA4, 0xF7C868A0)

powiedzcie mi co może być przyczyną tego (system czy jest coś nie tak z hardware'em)

dokładam jeszcze zdjęcie:
http://img144.imageshack.us/my.php?image=dscf2275yi9.jpg

0

STOP: 0x0000007E (0xC0000005, 0x805E84E0, 0xF7C86BA4, 0xF7C868A0)

W Ring3 by to był zwykły błąd Access Violation. Coś z systemem - najprawdopodobniej jakiś sterownik sie chrzani. Hm, 0x0000007E oznacza SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED, wszystko by się zgadzało. Gdzieś w okolicy na BSoD powinna być podana nazwa modułu.

edit: na dodanym screenie nic o module nie ma... hm, wydaje mi się, że to coś co założyło hook w systemie. Masz zainstalowanego Alcohola bądź Daemon Tools? Mają wspólne sterowniki, kiedyś opisałem błąd w Hooku na obsługę rejestru - Hook nie sprawdzal poprawności otrzymanych danych, jeżeli jakiś program miał błąd w implementacji dostępu do rejestru to system leciał w kosmos, chyba właśnie z tym wyjątkiem.

0
deus napisał(a)

Masz zainstalowanego Alcohola bądź Daemon Tools?

nie

czyli reinstal Windowsa powinien pomóc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1