Wątek przeniesiony 2018-11-08 11:33 z Newbie przez Marooned.

Jak uruchomić timer?

Odpowiedz Nowy wątek
2013-11-29 20:37
0

Cześć !

Mam problem z uruchomieniem timera. Tworzę sobie timer w pliku timers.h i następnie pisze taki kod :

...
if (  faza == 1 && (state_inputs[3] & 0xC000) >> 14 == STATE_CLOSED )  // sprawdzenie poziomu MIN
{
    sbi(state_relays,0); // załączenie pomp
    timers[tmr_czas] = 300;  ** // brak odliczania, tutaj następuje zatrzymanie**
    faza = 2;
}

// po upływie 3 s sprawdzanie załączenia silnika
if ((faza == 2 ) && ((state_inputs[0] & 0xC000) >> 14 == STATE_CLOSED)  && timers[tmr_czas] == 0 )
{
    ...
}

Niestety timer się nie uruchamia i ciągle ma wartość 300.
Ma ktoś może na to jakiś pomysł ?

dodanie znacznika <code class="c"> + sformatowanie kodu - fp

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2013-11-29 21:21
Przypominam o wstawianiu kodu w znaczniki kolorujące składnię i o jego formatowanie przed udostępnieniem; - furious programming 2013-11-29 21:21

Pozostało 580 znaków

2013-11-30 01:08
ahafajnie
0

masz jakaś tablice timers i dajesz na pozycje tmr_czas wartość trzysta .. w czym pomóc tutaj jeśli nie wiadomo ocb? Jak chcesz żeby wartość się zmieniała to musisz zastosować jakiś powtarzalny blok typu pętla i gdzieś w niej wcisnąć inkrementacje[++] lub dekrementacje[--].

Pozostało 580 znaków

2013-11-30 20:54
0

Tak, mam tablice timerów i dodany tam timer. Problem w tym, że modyfikuję program po kimś i nie mogę dojść dlaczego timer się nie uruchamia. Najlepsze w tym jest to, że zdefiniowany wcześniej timer przez tego kogoś działa i odlicza mi czas.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0