Jak uruchomić pyinstaller?

0

Zrobiłem pewien program w Pythonie w wersji 3.10, następnie przy użyciu Pyinstallera stworzyłem plik exe i chciałem odpalić go na innym komputerze gdzie nie ma zainstalowanego pythona. Jednak okazało się, że jest tam system operacyjny windows 7 i wersja pytohna 3.10 nie działa na nim. Dlatego ściągnąłem wersję Pythona 3.8, która obsługuję windows 7. Jednak tutaj pojawia się problem z zainstalowaniem Pyinstallera. Używam komendy

py -3.8 -m pip install pyinstaller 

i wyskakuje mi błąd ze zdjęcia poniżej. Szukałem w Internecie jak mógłbym sobie z tym poradzić ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy ma ktoś może jakiś pomysł??

screenshot-20230829214901.png

3

To nie błąd, ale informacja o tym, że już masz to zainstalowane, więc nie ma czego instalować po raz drugi.

Ale, jak się bardzo upierasz, żeby ponownie zainstalować już zainstalowane, to możesz wydać polecnie pip install --upgrade --force-reinstal pyinstaller, i wtedy system się posłucha.

0

Jak to wpisuje tę komendę to wyskakuje mi błąd. A jak sprawdzam lokalizację to nie, że nie znaleziono.

screenshot-20230829223307.png

1

Na ścieżkach w pierwszym obrazku masz python38 a na drugin Python310. Najwyraźniej instalujesz na jednym interpreterze, a sprawdzasz na drugim.

0

Teraz jest Python38 i dalej nie może znaleźć.
screenshot-20230829224423.png

3

Ok, sprawdziłem u siebie i wygląda na to, że nie ma modułu, za to jest binarka:

$ python -m pyinstaller
/tmp/venv/bin/python3: No module named pyinstaller
$
$ pip list
Package                   Version
------------------------- -------
altgraph                  0.17.3
pip                       22.0.4
pyinstaller               5.13.1
pyinstaller-hooks-contrib 2023.7
setuptools                58.1.0
WARNING: You are using pip version 22.0.4; however, version 23.2.1 is available.
You should consider upgrading via the '/tmp/venv/bin/python3 -m pip install --upgrade pip' command.
$
$ pyinstaller
usage: pyinstaller [-h] [-v] [-D] [-F] [--specpath DIR] [-n NAME] [--add-data <SRC;DEST or SRC:DEST>] [--add-binary <SRC;DEST or SRC:DEST>] [-p DIR] [--hidden-import MODULENAME] [--collect-submodules MODULENAME] [--collect-data MODULENAME] [--collect-binaries MODULENAME]
                   [--collect-all MODULENAME] [--copy-metadata PACKAGENAME] [--recursive-copy-metadata PACKAGENAME] [--additional-hooks-dir HOOKSPATH] [--runtime-hook RUNTIME_HOOKS] [--exclude-module EXCLUDES] [--splash IMAGE_FILE] [-d {all,imports,bootloader,noarchive}]
                   [--python-option PYTHON_OPTION] [-s] [--noupx] [--upx-exclude FILE] [-c] [-w] [-i <FILE.ico or FILE.exe,ID or FILE.icns or Image or "NONE">] [--disable-windowed-traceback] [--version-file FILE] [-m <FILE or XML>] [--no-embed-manifest] [-r RESOURCE]
                   [--uac-admin] [--uac-uiaccess] [--win-private-assemblies] [--win-no-prefer-redirects] [--argv-emulation] [--osx-bundle-identifier BUNDLE_IDENTIFIER] [--target-architecture ARCH] [--codesign-identity IDENTITY] [--osx-entitlements-file FILENAME]
                   [--runtime-tmpdir PATH] [--bootloader-ignore-signals] [--distpath DIR] [--workpath WORKPATH] [-y] [--upx-dir UPX_DIR] [-a] [--clean] [--log-level LEVEL]
                   scriptname [scriptname ...]
pyinstaller: error: the following arguments are required: scriptname
$
$ which pyinstaller
/tmp/venv/bin/pyinstaller
1

Jakoś udało mi się rozwiązać problem. Okazało się, że nie wiem w jaki sposób ale antywirus coś blokował. Jak go wyłączyłem to od razu zadziało. Dzięki za podpowiedzi :)

1

Pakujesz coś konkretnego czy dla zabawy?
Jak konkret to też pamiętaj że w tym przypadku binarka zadziała na Windowsie tylko

0

Można powiedzieć, że dla nauki/zabawy. Chciałem coś praktycznego zrobić, więc stwierdziłem, żeby to było również pożyteczne to zrobię program do aktualnej pracy, który przechowuje dane pewnych maszyn i umożliwia liczenie ich udźwigów w zależności od różnych kombinacji. Myślałem, że zrobienie z tego pliku exe to będzie najmniejszy problem a tutaj co chwilę pojawiają się jakieś problemy. Co poprawię jakiś błąd to nagle pojawia się kolejny :). Udało mi się odpalić program na jednym komputerze w pracy ale już na drugim np. nie działa.

1
grze0203 napisał(a):

Co poprawię jakiś błąd to nagle pojawia się kolejny :). Udało mi się odpalić program na jednym komputerze w pracy ale już na drugim np. nie działa.

Witamy w realnym świecie IT :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1