SynEdit i znak na pozycji kursora...

0

Jak sprawdzić, jaki ZNAK znajduje się na pozycji kursora w SynEdicie?

0
var
  a: string;
  c: char;

begin
  a := Synedit.Text;
  c := a[Synedit.Seltext];
end;

Nie wiem czy można zrobić od razu: c := Synedit.Text[SynEdit.SelText] - musisz sprawdzić sam.

0

c := a[Synedit.Seltext];
??
Przecież SelText jest typu string.... to nie ma prawa działać...

0

taki przyklad masz w demos SynEdita

0

taki przyklad masz w demos SynEdita

Ano właśnie nie mam... ale jak masz to możesz mi go przysłać?

0

Char:=String[Integer] ma prawo działać, poniewaś String jest interpretowany jako tablica znaków, co znaczy że przez podanie indexu odwołujemy się do znaku, czili przypisujemy znak do znaku, a nie string do stringa!

0

Oczywiście, Johnny_Bit, to co napisałeś jest prawdą, lecz w przykładzie Detoxa jest Char := String[String], i to nie ma prawa działać.

0

Sorki berl, Detox tudaj walną gafę aż huczy. trzeba zamiast seltext dać selstart lub selend, albo kombinować z EM_charfrompos

0

Sorry, zamiast SelText ma być SelStart... powinno działać

PS: pomyłka od zmęczenia organizmu :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1