Sprawdzanie pozycji kursora?

Odpowiedz Nowy wątek
2014-12-24 01:59
Złoty Samiec
0

Jak sprawdzić pozycje kursora? :D chciałbym pobrać współrzędne wybranych pól na pulpicie lecz nie wiem jak to zrobić.

Pozostało 580 znaków

2014-12-24 02:13
2

Podam przykład pod Delphi, bo w nim piszę. Najprościej pozycję kursora da się określić funkcją WinAPI:

var
  Pt : TPoint;
begin
  GetCursorPos(Pt);
  Caption := 'X: ' + IntToStr(Pt.X) + ' Y: ' + IntToStr(Pt.Y);
end;

Jeżeli kombinujesz z zapamiętaniem układu ikon na pulpicie i ich przywróceniu. To możesz posłużyć się takim kodem pisanym pod Delphi 7, jaki dołączam do tego posta. Korzysta on z dosyć zaawansowanych modułów z wieloma "bajerami". I wedle mojej wiedzy, powinien raczej działać bez względu na bitowość i rodzaj Twojego Windowsa. Jest też dołaczony plik wykonywalny, tak że można przetestować go sobie bez posiadania IDE. Przy okazji - wesołych Świąt :)


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2014-12-24 02:48
Z czystej ciekawości pobrałem i okazuje się, że nie działa... Program zapisuje pozycje ikon, ale przy próbie odtworzenia zapętla się. Nie mam Delphi zainstalowanego, żeby spróbować debugować :/ (Windows 7 32 bit) - hipekk 2014-12-24 02:41
@hipekk - nie Delphiego, a po prostu Delphi - furious programming 2014-12-24 02:51
Przekonałeś mnie ;) - hipekk 2014-12-24 02:51
@hipekk: spojrzyj w kod. Nie jest on doskonały, ponieważ czasami przy chęci ułożenia ikon zachodzi systuacja, że i tak się nie ułożą jak trzeba, bo przy przestawianiu miejsce będzie zajęte przez inną ikonkę itd. Dlatego u mnie pętla wykonuje się dopóki ikony nie będą na właściwym miejscu. Może jednak zajść sytuacja, że nie uda się wyjść z pętli. Ale taki sam problem z ułożeniem ikon miewają narzędzia pisane w innych językach i polecane do używania jak Desktop Restore: 1.6.3.031, którego używam czasami. I zapisuje układ do pliku *.dtr. - olesio 2014-12-24 05:17

Pozostało 580 znaków

2014-12-24 02:54
0

@Złoty Samiec - nie podałeś w tagach watku w jakim języku piszesz kod... W Delphi można tak jak wspomniał poprzednik, za pomocą funkcji GetCursorPos, albo przez właściwość Mouse.CursorPos (tylko dodaj sobie moduł Controls); W obu przypadkach otrzymasz współrzędne bezwzględne, liczone od lewego-górnego rogu pulpitu;

W przyszłości umieszczaj w tagach takie informacje, jak nazwa języka/technologii; Wesołych Świąt :]


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2014-12-24 02:55

Pozostało 580 znaków

2014-12-24 04:29
Złoty Samiec
0

Jeśli chodzi o jezyk to c++ :D ale myślałem że obejdzie się bez niego.

Pozostało 580 znaków

2014-12-24 08:00
sig
0
Złoty Samiec napisał(a):

Jeśli chodzi o jezyk to c++ :D ale myślałem że obejdzie się bez niego.

http://lmgtfy.com/?q=windows+c%2B%2B+cursor+position

Pozostało 580 znaków

2014-12-24 08:44
0
Złoty Samiec napisał(a):

Jak sprawdzić pozycje kursora? :D chciałbym pobrać współrzędne wybranych pól na pulpicie lecz nie wiem jak to zrobić.

To chcesz pozycje kursora czy współrzędne wybranych pól ?


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2014-12-24 11:21
Złoty Samiec
0

Potrzebuje wyznaczyć współrzędne wybranych punktów.

No to bradzo sensownie zatytułowałeś wątek... - furious programming 2014-12-24 14:58

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0