Tworzenie formy...

0

Witam !
Jak stworzyc programowo forme i ustawic na niej Edit ???

0

Var F:TForm;
E:TEdit;
Begin
F:=TForm.Create(Nil);
F.Caption:='Dynamiczny form';
F.Visible:=True;
E:=TEdit.Create(F);
E.Parent:=F;
E.Visible:=True;

0

Ok wielkie dzieki ale mam teraz kolejne pytanie :) stworzylem tą forme lecz ma ona za kazdym razem inną nazwe tzn. moze miec Forma1 Forma2 itd... jak moge ją odszukac ???? kombinowalem z:

TForm(FindComponent('Forma'+i)).Caption:='znalazlem cie :]';

ale to mi nie wychodzi :(

pozdrówka

0

Przecież ta forma będzie miała nazwę 'F' :)

0

Thenkles nie...

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
var F:TForm;
E:TEdit;
begin
F:=TForm.Create(Application);
F.Caption:='Dynamiczny form';
F.Visible:=True;
F.Name:='Okienek1';
E:=TEdit.Create(F);
E.Parent:=F;
E.Visible:=True;

end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
TForm(Application.FindComponent('Okienek1')).Caption:='Jestes';
end;

Nie zapomnij podczas zamykania formy wywoływać metodę Free.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0