Canvas Formy...

0

Czy ktos moze mi powiedziec dlaczego nie widac efektu danych linijek kodu?
Inaczej mowiac, czemu nic nie widac na formie!? {glowa}

unit Unit1;

interface

uses
Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
Dialogs;

type
TForm1 = class(TForm)
procedure FormCreate(Sender: TObject);
private
{ Private declarations }
public
{ Public declarations }
end;

var
Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
with Form1.Canvas do begin
Pen.Color:=clBlack;
MoveTo(0, 0);
LineTo(ClientWidth, ClientHeight);
MoveTo(0, ClientHeight);
LineTo(ClientWidth, 0);
end;

end;

end.

Ehh...a jesli robie to zle...to jak cos narysowac na formie?--take care,

Wodzu

0

FormCreate() to chyba za szybko na rysowanie, spruboj umiescic ten kod w procedurze OnShow, albo OnPaint, ale raczej OnShow, powinno zadzialac :)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

No bo to jest w atku OnCreate a jakbyś dał do wątka TButton to by działało.

0

kurna chata wyprzedziles mnie!!! {browar} {brawo} {hello} :-)

0

No jeżeli chcesz żeby to co narysujesz było cały czas na formie to trzeba umieścić to w procedure OnPaint--Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

Dzieki za pomoc...dziala to niestety tylko w OnPaint ale o tym wiedzialem juz wczesniej...problem w tym ze ja wlasnie chce uniknac stosowania tej procedury...--take care,

Wodzu

0

Wodzu napisał:
Dzieki za pomoc...dziala to niestety tylko w OnPaint ale o tym wiedzialem juz wczesniej...problem w tym ze ja wlasnie chce uniknac stosowania tej procedury...

Na OnShow nie dziala ?

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

To nie musi byc caly czas na formie, znasz inny sposob?
Chce to narysowac raz, bez odrysowywania...--take care,

Wodzu

0

Wodzu napisał:
To nie musi byc caly czas na formie, znasz inny sposob?
&gtChce to narysowac raz, bez odrysowywania...

Napisz sobie procedure, w ktorej bedzie ci sie rysowalo to, co chcesz, a pozniej np w FormCreate() dodaj takie cos:
&ltdlephi&gt

Forma1.FormCreate(Sender: TObject)
begin
wrzuc jakis timer na forme z walsciwoscie Enabled := False ;
jakis kod a na koncu, albo gdzies tam (zreszta gdzie chcesz)
Timer1.Enabled := True
end ;

Forma1.Timer1Timer()
var
I := Integer ;
begin
I := 1 ;
Inc(I) ;
if I &gt 5 then
begin
Timer1.Enabled := False ;
PokazMojaProcedureKtoraRysujeText ; // :)) oczywiscie liczby w warunkach sa tylko przykladowe
end
end ;

Aaaaaha, pamietaj jeszcze zeby ustawic jakis rozsadny Interval dla Timer'a :)

Pomysl moze smieszny i jakis taki niepratkyczny, ale zawsze cos :)

Pozdrawiam {hello}
--LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

moze ktos poprawic &ltdlephi&gt na delphi ? :)) Z gory dziekuje :)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0