Pascal w szkołach i na uczelniach

0

Witam.

Jako iż przez całkiem spory kawałek czasu w mojej pracy zawodowej używałem delphi i mam troche materiałów, wiedzę itp, postanowiłem to przelać na papier/na bity. Zamierzam zrobić jakis tutorial dla początkujących.
Cel1 - pomóc młodym adeptom, dla których jest to pierwszy język programowania. Podstawowe konstrukcje, obiektówka, może kilka wzorców projektowych itp. Jeszcze nie wiem.
Cel2 - utrwalić sobie wiedzę, zarchiwizować ją, bo jako iż nie używam już Delphi, to prędzej czy później zapomnę wielu rzeczy, a zanim to nastąpi chciałbym żeby cos zostało po tych kilku latach.

Tylko teraz tak - jakiego dialektu uczą w szkołach/na uczelniach. Jak ja sie uczyłem, królowały narzędzia Borlanda. W zasadzie to Pascal był wówczas uznawany za jednoznaczny z BP. O czystym BP nie czuję potrzeby pisać. O Delphi 7 też nie. Zbyt ubogie jezykowo. Raczej mam na myśli możliwości językowe, które doszły w późniejszych delphi, bądź też są w kompilatorze FreePascal.

A może Pascal nie jest już używany jako pierwszy język w szkołach/na uczelniach? Czego używacie do nauki podstaw programowania drodzy uczniowie/studenci:)

0

Do nauki podstaw wystarczy TP/BP. Dalej idą tylko nieliczni entuzjaści. Reszta odpuszcza sobie programowanie, albo przesiada się na częściej używane języki.

EDIT:
Jeśli jednak chcesz podzielić się swoją wiedza i doświadczeniami, może pomyśl o bardziej zaawansowanych zagadnieniach (wspomniane wzorce projektowe, jakieś tricki w VCL/LCL, DB, sieci, może jakieś niszowe zastosowania). Takich materiałów po polsku jest mało, lub wręcz nie ma wcale, a myślę, że jeszcze jest parę osób, którym może się to przydać.

0

na studiach miałem Delphi7, w pracy używamy XE2-XE5

0

@LeoJohnson - jeśli tylko nie porywasz się z motyką na słońce (czyli jeśli tylko faktycznie znasz ten język) to uważam to za dobry pomysł; Sensownych tutoriali dla początkujących nigdy za wiele; Tylko trzeba to zrobić w przyzwoity sposób;

LeoJohnson napisał(a)

Cel1 - pomóc młodym adeptom, dla których jest to pierwszy język programowania. Podstawowe konstrukcje, obiektówka, może kilka wzorców projektowych itp. Jeszcze nie wiem.

Strukturalna część to podstawa - bez niej dalej się nie pójdzie; Obiektowość zaś jest nieodzownym elementem języka, więc także warto o tym napisać, nawet dużo więcej, niż o strukturalności; Programowanie obiektowe to nie nowość, więc należy i tego uczyć;

LeoJohnson napisał(a)

Raczej mam na myśli możliwości językowe, które doszły w późniejszych delphi, bądź też są w kompilatorze FreePascal.

Jak już coś pisać, to pod aktualne narzędzia - albo nowsze Delphi, albo Lazarus i FPC; Ewentualnie pod Delphi7, bo póki co jest popularny;

Luc napisał(a)

Do nauki podstaw wystarczy TP/BP.

Nie, nie wystarczy; Archaiczne środowisko rodem z 16-bitowego DOSa to nie narzędzie współczesnych czasów; Nędzne samo w sobie, na dzisiejsze czasy niewystarczające pod każdym względem; I do tego jeszcze konsolowy edytor to tragedia; Chcesz historii uczyć? Język od czasów świetności TP7 zmienił się diametralnie, a w tym starociu nawet ludzkiej obiektowości nie ma - jak więc ktoś ma się jej nauczyć?

Luc napisał(a)

Jeśli jednak chcesz podzielić się swoją wiedza i doświadczeniami, może pomyśl o bardziej zaawansowanych zagadnieniach (wspomniane wzorce projektowe, jakieś tricki w VCL/LCL, DB, sieci, może jakieś niszowe zastosowania).

Bardzo dobry pomysł - do tego jeszcze dodałbym tworzenie własnych komponentów - jeśli tylko znalazłbym czas to i chętnie pomogę;

LeoJohnson napisał(a)

A może Pascal nie jest już używany jako pierwszy język w szkołach/na uczelniach?

Nie wiem jakie są obecnie trendy (zapewne starocie są nadal w szkołach/uczelniach); Jednak nadal w szkołach średnich (np. TI) uczą w TP7, czasem w gołym FPC; Delphi też się czasem nawinie, ale o Lazarusie nic nie wiem; Tutaj niech wypowiedzą się uczniowie i studenci - są na bieżąco;

Ogólnie uważam pomysł za bardzo dobry i życzę powodzenia, jeśli podejmiesz się jego zrealizowania.

0

W zasadzie pytanie powinno być następujące:
Uczniowie/studencie/adepcie programowania - jaki zakres pascala was interesuje:) Czy chcesz sobie poczytać o szablonach w delphi, przeciążaniu operatorów itp, a czy nie ma to sensu bo i tak prowadzący każe nam pisać pod TP albo D7. Czy chcecie żebym przedstawił przykładowe implementacje Factory Metod w oparciu o nowsze mechanizmy np class var czy oprzeć się o prywatne zmienne unitu zgodnie z D7? A czy w ogóle poruszanie takich rzeczy w kontekście Pascala nie ma sensu, bo po opanowaniu podstaw wszyscy przeskakują do czegoś innego jak np C++ albo C# albo Javy?

0

Nie pytaj sie tylko jesli masz checi to tworz.
na pewno brakuje czegos sensownego o wzorcach (chociazby mvc) - a tutaj nie ma znaczenia czy delphi 7 czy XE

0

A może Pascal nie jest już używany jako pierwszy język w szkołach/na uczelniach? Czego używacie do nauki podstaw programowania drodzy uczniowie/studenci:)

Przykładowo na Wydziale Matematyki i Informatyki UJ nie ma go w ogóle (od początku jest C/C++).

0

Jeżeli o mnie chodzi to ja mam na studiach C++ i powiem że to porażka cały semestr klepaliśmy tylko konsolówki, przerobiliśmy kilka typów zmiennych, pętle for, while, do while rekurencję i struktury LOL, a największą porażką był fakt że nie powiedział nic o tym by sobie jakoś ustalić jak piszemy ten kod i mieszali nazwy funkcji i zmiennych (funkcja i zmienna nosiła taką samą nazwę) i problem czemu nie działa... i to co mnie najbardziej denerwuje nazywanie ich po polsku a czasem po angielsku. Więc tego typu rzeczy powinny być zawarte przynajmniej we wstępie.
Albo jeszcze lepsza jazda nie zwalniamy pamięci bo po co skoro i tak wszystko zniknie bo nasz program coś zrobił w 3s i się zamkną, a tak wyrabia się złe nawyki. Czy optymalizacja kodu warto o tym wspominać bo niby tu nie widać różnicy ale jak się zrobi coś obszerniejszego to nie wiadomo czemu muli program.
Na sobie zauważyłem że najlepiej się uczy jak dany materiał wykorzystuje się w praktyce, a nie denne przykłady np wypisz w konsoli 100x "Witam" etc. Nie mówię, że nie robić w ogóle takich przykładów ale jeden wystarczy i np z poznanej już wiedzy napiszemy sobie okienkowo notatnik czy coś podobnego, by było widać że to co poznaliśmy ma jakieś efekty i jak można to wykorzystać w praktyce.
Jeżeli przerabiamy jakiś dział np WinAPI warto dać odnośnik do msdn microsoftu, sam wpadłem na tą stronę kilka razy po dłuższym czasie jak zacząłem kodzić, gdy szukałem rozwiązań problemów.
Co do środowiska proponowałbym Lazarusa (bo darmowy) choć osobiście wole Delphi.
No i na koniec zastanów się czy to jednak tutek dla początkujących czy jednak dla zaawansowanych z nowinkami technicznymi bo jak komuś wyskoczysz z typami generycznymi po przerobieniu typów zmiennych to czytelnik może przestać kojarzyć.

0

U mnie na uczelni studenci informatyki mieli Delphi na początku, ale zostało to wyrzucone - obecnie zaczynają od C, potem C++, potem Java.
Delphi miało zostać dla studentów elektrotechniki... ale przy okazji wymiany systemów z XP na 7 wymieniliśmy Delphi 7 na Lazarusa.

0

a może coś w stylu. Porady doświadczonego programisty.
Jak organizować kod, jakieś sztuczki tricki które ułatwiaja pracę, skracają kod.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1