Jak połączyć Query z bazą?

0

Witam. Mam takowy problem:
Mam umieszczone komponenty Table1 (TTable), DataSource1 (TDataSource), DBGrid1 (TDBGrid) oraz Query1 (TQuery). Stworzyłem sobie bazę danych o nazwie kupcy.db i połączyłem pierwsze 3 komponenty co poprawnie mi wyświetla bazę danych.Chcę teraz napisa zapytanie Query które by brzmiało:
select * from kupcy.db where Nr_dowodu=:NR_DOWODU;
lecz mam problem z połączeniem tego zapytania do bazy.Proszę o pomoc.
Klikam 1 raz na Query i we właściwościach mam ustawione takie coś:
DatabaseName - > bazy\ bo bazy mam w folderze, a ten folder znajduje się w folderze projektu
DataSource - > DataSource1 i DataSet -> Table1
SQL - > dałem tam zapytanie co napisałem wyżej
No i na samym końcu daję Active na True

Mając to wszystko i wywołując:
Form5.Query1.ParamByName('Nr_dowodu').AsString := form8.Edit1.Text;

form5.Query1.Close;
form5.Query1.ExecSQL;
form5.Query1.Open;

form5.DataSource1.DataSet := form5.Query1;

Wyskakuje cały czas błąd
user image

0

Przekombinowałeś - ustaw Query na bazę, DataSource na Query i DBGrid na DataSource
Poza tym dlaczego używasz BDE? Jesli masz wersję Enterprise to użyj DBX, a jeśli nie to dbgo (ADO).

  1. W ADo masz Baza ->ADoConnection-> ADODataSEt/ADOQuery/ADoTable
    2)Do tego nieśmiertelne -> DataSource ->DbGrid/DBEdit/itp.
    Od siebie proponuje jeszcze pomiędzy połączeniami ADO (1) a wyświetlaniem (2) wstawić Provider i ClientDataSet - bardzo silne komponenty, powzalają zrobić prawie wszystko po stronie klienta

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1