Kalendarz//System plików czy Baza?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-07 13:33
0

Mam problem otóż chce zrobić dodawanie wpisów do kalendarza oraz dodatkowo temat i opis co siędzieje w ten dzien godizne minuete... no i postanowiłem zrobić to na StreamReader i StreamWriter...

Moje pytania:
1) Czy opłaca się to robić w plikach czy w Bazie danych(jeśli tak to jakiej) jeśli ma to wyglądać tak:
Dodaje date oraz tytuł opis do pliku. Czytam date. I teraz jak klikne date żeby przeczytało reszte temat i opis a jeśli są 2 takie same na ten sam dzień to żeby pierw pytał o który.
2) jeśli w plikach to powiedzcie mi jak rozdzielić żebyz tego zapisu wyciągnąć:
2006-08-10 13:22:00^^Temat^^Opis^^
Gdzie ^^ to są znaczniki kończące jedno zaczynające 2.

i Jak zrobić takto wyszukiwanie jeśli będzie tego więcej w pliku...

Jeśli radizcie w bazie to też zarysujcie jak to bym mógł zrobić

Z góry dziękuje
Anioool

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 13:51
0

to może XML - nie jestem pewien ale w C# powinien interpretować plik XML jak tabelę z bazy (wyszukiwanie, dodawanie, usuwanie itp)


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 13:58
0

A gdyby zrobić to w bazie acces??

W każdym razie wynika z tego żę pliki *.txt odpadają

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 14:05
0

to już lepiej SQLite albo FireBird embedded


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 14:12
0

A możesz powiedzieć mi zalety jej w porównaniu do Access oraz powiedzieć skąd ją ściągnąć;p

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 14:39
0
Anioool napisał(a)

A możesz powiedzieć mi zalety jej w porównaniu do Access

bo wszystko jest lepsze od accessa :p
bo nie potrzeba żadnych strerowników (ODBC itp)
bo całość mieści się w 1 dllce + plik z bazą
bo to pełnoprawna bd (bez wielodostępu) w miarę trzymający się standardu SQL

oraz powiedzieć skąd ją ściągnąć;p

z googla :>


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 14:42
0

A jaki system do tego używać using System.Data.COTUTAJ??

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 14:47
0

a to już ne domnie pytanie - ja tylko podpowiadam jaką technologię użyć


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 15:07
0

Niemoge znaleźć downloadu wszędzie pisze żę trzeba php5 bo to w tym jest... a ja nie pisze w php

Pozostało 580 znaków

2008-04-29 20:21
0

Anioool czy udało ci sie zrobić taki kalendarz jeśli tak czy możesz podać kod lub podesłać mi robie program i kręcę się w kółko jak to zrobić taki kalendarz.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0