Aplikacja destkopowa bez serwera - jaka baza?

0

WItam.
Napisalem juz kilka aplikacji bazodanowych(java), ktore laczyly sie z serwerem Teraz zabieram sie do pisania takiej, ktora bedzie korzystala z bazy na dysku(w swoim folderze). Jakiej bazy zazwyczaj sie uzywa do takich celow? Rozumiem, ze mozna uzyc Accesa i SQLite. Jakie sa jeszcze rozwiazania? Pliki tekstowe...?

0

MS SQL Compact, pliki XML.

1

firebird embeded, sqlite

0

A jak to wyglada potem jezeli zrobie executable jar? Moge jakos edytowac te np. pliki xml czy musza znajdowac sie poza jar'em?

0

Wiem, ze to juz raczej pytanie z zakresu java, no ale nie chce zakladac nowego tematu.
Czytam sprzeczne rzeczy. Mialem na mysli to, ze pliki np. baze sqllite wrzucamy do jar'a i w czasie rzeczywistym dzialania programu robimy operacje CRUD.
Czy moze lepipej wlasnie trzymc te pliki bazy poza tym jarem??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0