Warcaby w c#

0

Mam do wykonania semestralny projekt programistyczny na studiach. Generalnie zajęcia są z obiektówki w c++, jednak myślę że prowadzący poszedłby mi na rękę i pozwolił napisać to w sharpie. Teraz rodzi się moje pytanie, czy w przeciągu 3 miesięcy jestem w stanie nauczyć się języka c# w stopniu który pozwoli mi napisać warcaby w wersji graficznej (programowanie obiektowe znam z c++, wstępny zarys algorytmu ruchu przeciwnika też już mam w głowie)? Myślałem o skorzystaniu z przestrzeni nazw Drawing, a samą aplikacji napisać w wpf. Będę wdzięczny za wszelkie rady.

0

Moim zdaniem jeśli znasz już trochę c++ to w miesiąc spokojnie coś takiego zrobisz.

0

Jakie technologie polecacie do stworzenia aplikacji podobnej do tej z załącznika? (tak by ruch pionka mógł odbywać się poprzez przeciągnięcie go na odpowiednie pole)

0

No w C# masz przecież drag and drop

0

Niestety projekt nie będzie mógł być napisany w c#, jednak prowadzący jako alternatywe zaproponował hybrydę c++ i c#, gdzie logika jest napisana w c++, natomiast cały interfejs w C#. Ktoś ma doświadczenie w takim połączeniu i może wypowiedzieć się na ten temat?

3

To już lepiej weź i napisz to w C++/QT

2
dyzio163 napisał(a):

Niestety projekt nie będzie mógł być napisany w c#, jednak prowadzący jako alternatywe zaproponował hybrydę c++ i c#, gdzie logika jest napisana w c++, natomiast cały interfejs w C#. Ktoś ma doświadczenie w takim połączeniu i może wypowiedzieć się na ten temat?

No da się. Możesz napisać biblioteki w C++ i importować w C#, ale rozwiązanie takie będzie bardzo niewygodne. Nie ma to sensu, więc lepiej zostań przy C++

0

Jeżeli użyjesz C++/CLI zamiast natywnego C++, możesz to pomieszać z C# w jednej solucji. Teoretycznie możesz to nawet zrobić w obrębie jednego projektu, tyle że będziesz musiał budować z palca (Visual Studio tego nie wspiera). Tylko po co? Lepiej pisać w jednym języku.

0
dyzio163 napisał(a):

Niestety projekt nie będzie mógł być napisany w c#, jednak prowadzący jako alternatywe zaproponował hybrydę c++ i c#, gdzie logika jest napisana w c++, natomiast cały interfejs w C#. Ktoś ma doświadczenie w takim połączeniu i może wypowiedzieć się na ten temat?

Jeśli bardzo chcesz, to tu jest prosty opis jak takie coś zrobić: http://4programmers.net/Forum/C_i_C++/147492-VS_C++_tworzenie_dll?p=560694#id560694
Niemniej jednak pomysł jest bez sensu i tylko jakiś szaleniec z uczelni mógł na niego wpaść.

0

Jeżeli użyjesz C++/CLI zamiast natywnego C++, możesz to pomieszać z C# w jednej solucji

Jeżeli użyjesz C++/CLI to można to napisać w całości w C++/CLI, albo logikę w C++ natywnym a interfejs w C++/CLI.
(w Visualu można dla każdego pliku .cpp oddzielnie ustawić czy ma być kompilowany natywnie czy pod .NET)

Nie będzie potrzebne mieszanie do tego C#, jeśli się prowadzącemu ten język nie podoba, co zresztą byłoby trudniejsze od mieszania czystego C++ z C++/CLI.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1