MS ACCESS - jak to zrobić?

0

Witam :) jak dla was mam prosty problem. Zrobiłem sobie bazę danych... opiera się ona na 2 tabelach. Temat wypożyczanie książki.
przedstawie teraz w skrócie 2 tabele:

Pierwsza tabela (uzytkownicy):
ID nazwa
1 Daniel
2 Piotr
3 Anna
itd.

druga tabela (wypozyczenie):
ID id_uzytkownika data_wypozyczenia data_zdania
1 1 2007-02-05 2007-03-01
2 1 2007-03-01 2007-05-10
3 1 2007-08-01 2008-01-20
4 1 2008-03-05
5 2 2005-06-30 2006-02-10
itd.

Chciałbym stworzyć kwerende, która wyswietliła by mi:
id_uzytkownika nazwa data_wypozyczenia (ostatniego)

Wydaje się prosta sprawa. Jednak kiedy zrobie po prostu date_wypozyczenia to wyswietli mi się każdy rekord czyli w tym przypadku 4 rekordy dla ID_uzytkownika = 1. Ja chciałbym, aby tylko najnowsze wyniki pokazał ale jak to zrobić? nie wiem....

proszę o pomoc :)
pozdrawiam
Dziekuje z góry

0

czy to na prawde takie trudne? Czemu na praktycznie zadne moje pytanie na tym forum jeszcze nie dostalem odpowiedzi?

0

Moze dlatego, ze malo kto uzywa accessa jako bazy danych? Sprawdz cos takiego:

select u.id, u.name, max(data_wypozyczenia) 
from uzytkownicy u 
  inner join wypozyczenie w on w.id_uzytkownika = u.id 
group by u.id, u.name
0

Chyba aliasy powinieneś poprzedzić "as"

SELECT u.id, u.name, max(data_wypozyczenia)
FROM uzytkownicy as u
  INNER JOIN wypozyczenie as w ON w.id_uzytkownika = u.id
GROUP BY u.id, u.name
0

Zalezy od silnika, wiekszosc traktuje to automatycznie jako aliasy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1