Servlety - jak zrobić?

0

Witam,
Usiłuję uruchomić plik java z poziomu przeglądarki. (Normalnie działa)
Mam automatycznie wygenerowany servlet i chcę przekopiować do niego resztę kodu.
Fragment kodu który chcę umieścić w servlecie wygląda następująco:

public static void main(String[] args) throws InterruptedException, SQLException {
//Tu reszta kodu    
}

Servlet tradycyjny:

    protected void doGet(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response) throws ServletException, IOException {
        response.getWriter().append("Served at tralala: ").append(request.getContextPath());
}

Jak "mój kod" chcę wpisać do Servleta to się wykrzacza - jak powinienem to zrobić?

    protected void doGet(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response) throws ServletException, IOException {
        response.getWriter().append("Served at tralala: ").append(request.getContextPath());
*public static void main(String[] args) throws InterruptedException, SQLException {
//Tu reszta kodu    
}*

}

Z góry dziękuję za podpowiedź

0
frankiejojo napisał(a):

jak powinienem to zrobić?

Czytając o podstawach programowania w javie

0

To, że nie powinienem "public static void " umieszczać wewnątrz "protected void " to wiem - nie wiem tylko jak zrobić by osiągnąć taki efekt.

0

No a jak wkopiujesz już ten kod z maina do servleta, to w jakim sensie nie działa (oprócz naruszania zasady SRP)?

0

Usiłuję wstawić ten "mój fragment kodu" wykorzystując metody.

''''
`public class Portal extends HttpServlet implements Petle {
private static final long serialVersionUID = 1L;
/**

  • @see HttpServlet#HttpServlet()
    */
    public DomiPorta() {
    super();
    System.out.println("Tu jest miejsce 2");
    // TODO Auto-generated constructor stub
    }
    /**
  • @see HttpServlet#doGet(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response)
    */
    protected void doGet(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response) throws ServletException, IOException {
    response.getWriter().append("Served at tralala: ").append(request.getContextPath());

    try {
        Portal_dane.Petle.PobieranieDanychWPetli();
    } catch (SQLException e) {
        // TODO Auto-generated catch block
        e.printStackTrace();
    }       

    }
    }
    `''''
    Pytanie jest jak mam uruchomić metodę PobieranieDanychWPetli znajdującą się w interface Petle.
    Nie ma problemu w kompilacji jednak pojawia się komunikat "server at localhost failed to start". Nie jest to problem konfiguracji serwera.

2

Zasadnicze pytanie to po grzyba bawisz się w servlety. Zamierzasz zostać kustoszem muzeum xxxxxx technologii?
Alleluja
http://sparkjava.com
i do przodu.

Btw. Sparkjava też super fajny nie jest, ale dużo mniej kurzu na nim leży.

0

server at localhost failed to start

Musisz przejrzeć logi serwera i tam szukać odpowiedzi na pytanie, dlaczego się wykrzacza. Generalnie kod z maina powinien pasować. Za chwilę przekonasz się, że nie o to Ci chodziło, ale powinno się dać uruchomić w ten sposób.

Moim zdaniem dobrze robisz, że zgłębiasz technologię serwletu. Warto to zrozumieć, bo od tego wszystko się zaczęło i na tym wszystko bazuje. Cała java serwerowa, a w przybliżeniu całe programowanie serwerów www.

0
jarekczek napisał(a):

Moim zdaniem dobrze robisz, że zgłębiasz technologię serwletu. Warto to zrozumieć, bo od tego wszystko się zaczęło i na tym wszystko bazuje. Cała java serwerowa, a w przybliżeniu całe programowanie serwerów www.

Zwyczajnie nieprawda. Dominują w tzw. Enterprise to prawda. Ale od dawna (praktycznie od zawsze) były całkiem mocne alternatywy w użyciu, tylko mniej popularne. Ale to się od kilku lat zmienia.

0

Serdecznie wszystkim dziękuję za podpowiedzi i komentarze. Jestem amatorem, raczej już trochę za starym na przebranżowienie się - co nie zmienia sprawy, że bardzo mi się programowanie podoba.
nie100sowny - źle obstawiłeś - "naukę teoretyczną zakończyłem" - i obecnie piszę pierwszy projekt w Javie (nie Java EE). To do czego teraz dążę to przerobienie napisanego już praktycznie projektu na wersję taką, którą mógłbym umieścić na serwerze i uruchamiać bez korzystania z eclipse.
Projekt ten to, Selenium pobierające dane ze stron. I szukam rozwiązania.
jarekr000000 - raz już spytałeś mnie tu na forum czy jestem jakiś "Indiana Jones" szukający staroci - jaką technologie byś polecił?
a tak przy okazji - znacie jakieś urządzenie do popierania Xpathów?
Nie mogę pobrać xpatha ze strony:
https://www.oferty.net/mieszk[...]%5D=added_at_desc&page=25
Chodzi mi o weryfikację daty dodania. "dziś". Czyli to coś co jest pod

a znajduje się między znacznikami

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0