CIąg dalszy Ognia Pytań

0
  1. Jak Skonwertować zmienną integer na double?
  2. Jak konwertowc różne zmienne?
  3. Jak zrobić dokładne dzielenie w Delphim? Nie chodzi mi o div.
  4. Jk zrobić psek statusu z IE? MA być proste!!!
    21 Jk wyciągnąć wszystkie itemy z ulubionych i dodać do PopupMenu? Inny przykład.

www.osadnik.prv.pl

[email protected]--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie odpowiedzi.

0

Itemy z Ulubionych można wyciągnąć przeszukując ktalog ulubionych w poszukiwaniu skrótów url. Katalog ulubionych jest zapisany w rejestrze
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders]
"Favorites"--Delphi 6
Pozdrowienia,
Imperior

0

&lt17. Jak Skonwertować zmienną integer na double? &gt
Co znaczy skonwertowac ?
Tu nie trzeba zadnej konwersji, przeciez definicja:
var LInt : Integer;
LDouble : Double;
begin
LInt := 10;
LDouble := Lint;
end;
jest calkowicie prawidlowa ...

&lt18. Jak konwertowc różne zmienne? &gt
Rozne tzn jakie ?
Zagladnij do helpa : Unit:Sysutils, Category: type conversion routines

&lt19. Jak zrobić dokładne dzielenie w Delphim? Nie chodzi mi o div. &gt
Kolejne jak dla mnie dziwne pytanie ?
var l1,l2, wynik : Double;
begin
l1 := 300;l2 := 3.75;l3 := l1/l2;
end;
i juz podzielone :)

&lt20. Jk zrobić psek statusu z IE? MA być proste!!! &gt
Biorac pod uwage powyzsze pytania prosze o wyjasninie co twoim zdaniem jest
"pasek statusu z IE" ?

Pozdrawiam
Fojcik

0

Pasek Statusu: Komponent StatusBar z zakladki Win32.

Wrzucasz go na forme i dwuklikasz. Otwiera sie edytor paneli - mozesz dodawac panele i ustawiac ich szerokosc, tekst. Albo zmieniac tekst w trakcie programu np przez StatusBar1.Panels[1].Text:='bleee';

Jak ustawisz wlasciwosc Panelu Style na psOwnerDraw (a nie psText) to mozesz wstawiac nie tylko tekst ale praktycznie co chcesz do panelu. Np zrobic progress bar.

Ponizszy kod rysuje na Panelu nr 1 (czyli drugim) StatusBar1 progressbar o wartosci procentowej (0-100) znajdujacej sie we wlasciwosci formularza Progress, przy czym kolor ProgressBaru zmienia sie plynnie od czerwonego do zielonego. Druga procedura to demo uruchamiane Button3;

pamietaj, musz byc prznajmniej 2 panele na statusbar1 i panel nr 1 musi miec Style psOwnerDraw

(a moze ktos potrafi wstawic gotowy progressbar na panel statusbara? ja nie :( )

type
TForm1 = class(TForm)
(...)
private
{ Private declarations }
fProgress : double;
public
{ Public declarations }
property Progress : double read fProgress write fProgress;
end;

(...)

procedure TForm1.StatusBar1DrawPanel(StatusBar: TStatusBar;
Panel: TStatusPanel; const Rect: TRect);

{obsluga zdarzenia OnDrawPanel komponentu StatusBar1}

var
R : TRect;
color : TColor;
Red: Byte;
Green : Byte;
begin
if Panel.Index=1 then
begin
R:=Rect;
R.Right:=R.Left+Trunc((Rect.Right-Rect.Left) Progress);
if Progress &gt=0.5 then
begin
Red:=Trunc($FF
(1-(Progress-0.5)2));
Green:=$FF;
end
else
begin
Red:=$FF;
Green:=Trunc($FF
Progress*2)
end;

  Color:=Green shl 8+Red;              
  StatusBar1.Canvas.Brush.Color:=Color;
  StatusBar1.Canvas.Pen.Color:=Color;
  StatusBar1.Canvas.Rectangle(R);
end;

end;

procedure TForm1.Button3Click(Sender: TObject);
var
i:integer;
begin

for i:=0 to 100 do
begin
Progress:=i/100;
StatusBar1.Refresh;
Sleep(30);
end;
end;

--Pawel

Delphi6

0

PS - oczywsicie wlasciwosc progess zawiera wartosci od 0 do 1 a nie od 0 do 100 !--Pawel

Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0