dzielenie czasu

0

sorki że wcześnień nie napisałem że pytania dotyczą Delphi!!
tera też mam pytania co do delphi
1.jak podzielić dobe na dwie strefy - chodzi mi o to żeby program sprawdzał czy np. jest miedzy 13.00-23.59 a 00.00-12.59 i sam wykonywał czyności przypisane na daną strefe czasową
pozdrawiam i sorki za takie badziaki pytania - pozdrawiam all {browar}

0

Nie chciało mi się robić całego więc program działa tylko w przypadku gdy się poda godzinę czyli nie będziesz miał czegoś takiego jak jezeli 19:35-23:22 to zrob takie cos a jak nie to nie :)

tylko jezeli 19:00-23:00 to wtedy a jak nie to nie :)

Jest tam wiele nieużytecznych rupieci, a nóz ci sie uda zrobic z minutami :)

var
opek :Tsystemtime;
s,str : string;
i,i2,i3 : integer;
g1,g2,m1,m2,s1,s2 : integer;
begin
*pobierz czas
s := timetostr(time);
str := s;
delete(str,pos(':',str),length(str)); *ktora godzina?
i := strtoint(str);
str := s; {
delete(str,1,pos(':',str)); delete(str,pos(':',str),length(str)); *ktora minuta?
i2 := strtoint(str);

str := s;
delete(str,1,pos(':',str)); delete(str,1,pos(':',str)); *ktora sekunda?
i3 := strtoint(str);
}

*13.00
g1 := 13;
m1 := 0; {
s1 := 0; }
*23.59
g2 := 19; {
m2 := 59;
s2 := 0; }

//sprawdzmy godzine - jeden warunek musi byc g1,m1,s1 musi zawsze byc mniejsze od g2,m2,s2
if i &gt= g1 then
begin

if i &lt= g2 then
begin
showmessage('Jestem w strefie');
end else
begin
showmessage('Nie jestem w strefie');
end;
end;

end;

&lt/delph&gt

0

ZIOMBER {brawo} dzięki !!!! to właśnie szukałem

0

ZIOMBER, dlaczego rozkladales czas na skladowe przez stringi?

Mozna uzyc procedury DecodeTime i zrobic to bezposrednio. --Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Po raz pierwszy spotkałem się z DecodeTime kiedy ty mi o tym powiedziałeś - pq ja naprawdę nie uczę się z żadnych helpów i książek tylko wykorzystuję swoją zdobytą wiedzę do rozwiązania jakiegoś tam problemu :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1