Dzielenie

0

Jak w Delphi wykonac dzialanie np. 20:5 ???--Delphi 6

0

var
x: double;
begin
x:=20/5;
end;

O to Ci chodzilo???--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

20 / 5 --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

raczej

var
x : integer;
begin
x := 20 div 5;
end;

0

o TX
--Delphi 6

0

Nie raczej, Ziomber, tylko albo. Nie pisal, ze chce dzielenie calkowitoliczbowe...--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Jeszcze nigdy nie zadziałało mi takie coś jak to poniżej

x := 20 / 5;

x musi być extended a nie integer.

Więc nie zadziała pq to co napisałeś.

za to div działa dobrze

0

ZIOMBER napisał:
Jeszcze nigdy nie zadziałało mi takie coś jak to poniżej
&gt
&gtx := 20 / 5;
&gt
&gtx musi być extended a nie integer.
&gt
&gtWięc nie zadziała pq to co napisałeś.
&gt
Zadziała, bo on napisał Double, które też jest liczbą zmiennoprzecinkową tak jak extended.

Apropos, zauważyłem, że wielu z was stosuje tu zawsze liczby zmienno przecinkowe typu Extended. Czy naprawdę potrzebujecie aż tak dokładnych obliczeń? Ja zwykle ograniczam się do Single. Zżera mniej miejsca. Operacje są wykonywane na nich szybciej (a przynajmniej powinny :) ). Extended używam tylko tam, gdzie muszę (np. przy funkcjach trygonometrycznych, bo tam ma to duże znaczenie).
Nie zapominajcie, że oprócz optymalizacji czasowej istenieje także optymalizacja pamięciowa :) Procesory mamy teraz szybkie, ale pamięć wciąż jest droga ;( --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1