Dzielenie na kawałki

0

Sprawa jest trochę zawiła, ale...
Mam formę. Chcę ją 'wirtualnie' podzielić na kwadraciki np. 10x10, a potem pobrać współrzędne kwadratu, w którym się znajduje myszka? Jak to zrobić najlepiej, żeby nie wpisaywać współrzędnych ręcznie?---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Heh.

Stworz nowa aplikacje, i do eventa OnMouseDown dla formy wstaw kod:

Form1.Caption:='Jestes na '+IntToStr(X div 10)+'/'+IntToStr(Y div 10);

to wystarczy {hello} --sys:> logout....

0

W OnMouseMove

XKwadrat:=Trunc(10*(X/Form1.Width));
YKwadrat:=Trunc(10*(Y/Form1.Height));

--Pawel

Delphi6

0

Ciekawe o co mu chodzilo z 10x10: czy rozmiar kwadracika czy liczba kwadracikow na foremie. Od tego zalezy kto z nas mial racje :)))--Pawel

Delphi6

0

pq napisał:
&gtCiekawe o co mu chodzilo z 10x10: czy rozmiar kwadracika czy liczba kwadracikow na foremie. Od tego zalezy kto z nas mial racje :)))

Wydaje mi sie ze 10x10 to mialby byc rozmiar pojedynczego kwadracika, ale to tylko thenkles wie na pewno :)--sys:> logout....

0

Hehe, trochę pogmatwałem widzę :)
Chodziło o kwadraciki wielkości 10x10 więc sposób Sheitara pomógł :)
Dzięki---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1