Dzielenie

0

Witam Wszystkich!
Jestem baaaardzo początkujący w C++ i chciałbym się Was o coś zapytać.
Wiem, że to straszliwie głupie pytanie, ale - wybaczcie - zadam je. :-)
Tak więc w jaki sposób mogę podzielić dwie zmienne i później je wyświetlić (za pomocą cout), tak aby wynik zaokrąglił się do np. trzech miejsc po przecinku?


Dziękuję i pozdrawiam {hello}

0

Pamietam to bardzo niedokladnie ale chyba bylo to cos w tym stylu:

float a ;
cout &lt&lt a:3 ;

chodzi tutaj o dwukropek, tylko ze nie pamietam gdzie go nalezalo umiesic, nie wiem czy to ma sens, ale moze tak tesh sie da

cout &lt&lt a &lt&lt :3 ;

Pamietaj : to klucz, teraz tylko odpowiedznio trzeba go wstawic, moze ktos ze znajacych i niezapominajacych c++ odpowie bardziej precyzyjnie ? :)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Romantiko pisze [CIACH!] , cos mu sie popierdolilo

to wygloda tak

cout &lt&lt setprecision(dokladnosc) &lt&lt wynik &lt&lt '\n' ;

albo tak
cout.setprecision(dokladnosc);
cout &lt&lt wynik &lt&lt endl;

gdzie dokladnosc to int

wojta$--Lets make linux better :-)

0

wojtas napisał:
Romantiko pisze [CIACH!] , cos mu sie popierdolilo

Hmmmm...... chyba tobie sie cos popier**lilo, bo doprze pamietam, ze jak chcialo sie okreslic ilosc cyfr w rozwinieciu dziesietnym liczby, to sie korzystalo z dwukropka. Jak znajde przyklad, to stawiasz mi {browar}

PS. Wiesniaku ! :P :P :P :P :P

Nie Pozdrawiam Ciebie :D :D :D --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Z racji takiej ze w zadnej z posiadanych przeze mnie ksiazek do cpp nie znalazlem potwierdzenia dzialania dwukropka jako narzedzia sluzacego do formatowania precyzji uprzejmie przepraszam kolege wojtasa za moj poprzedni post :)

P.S. Wybaczysz mi ???
P.P.S. A kolege C++ przepraszam za wprowadzenie w blad :) nie bede już odpoiadal na posty zwiazane z c++ {wstyd}

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Romantiko napisał:
Z racji takiej ze w zadnej z posiadanych przeze mnie ksiazek do cpp nie znalazlem potwierdzenia dzialania dwukropka jako narzedzia sluzacego do formatowania precyzji uprzejmie przepraszam kolege wojtasa za moj poprzedni post :)
&gt
&gtP.S. Wybaczysz mi ???
&gtP.P.S. A kolege C++ przepraszam za wprowadzenie w blad :) nie bede już odpoiadal na posty zwiazane z c++ {wstyd}
&gt
&gt
&gtPozdrawiam {hello}
&gt

Przeprosiny przyjete WIESNIAKU :D :D

a dwukropka to sie kiedys chyba w Pascalu uzywale :-)

wojya$--Lets make linux better :-)

0

wojta$ napisał:
&gtPrzeprosiny przyjete WIESNIAKU :D :D

Dzieki :)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Powinno być

cout.precision(dokładność);
cout&lt&lta;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1