Szeregi czasowe SSN

0

Chodzi o przewidywanie przyszłych wartośći np.za tydzien itp.za pomocą wstecznej propagacji błędu.
Weźmy np:
Chcę przewidywać cene w taki sposób,żeby otrzymać wartosci cen na kolejne 3 dni,uwzględnić można też date.Czyli jeden wektor wejsciowy do sieci(do nauki) miałby postać np:
(cenaPoniedziałek,cenaWtorek,cenaŚroda,dataWtorek,cenaCzwartek=wartość oczekiwana,cenaPiątek=wartość oczekiwana,cenaSobota=wartość oczekiwana)
Czyli na wyjściu otrzymujemy 3 wartości odpowiednio na kolejne dni.
Drugi sposób to zrobić to iteracyjne,czyli nauczyc sieć odgadywać wartość tylko na następny dzień, mając juz nauczoną sieć możemy przewidywać na następny dzień,a następnie na wejściu do sieci podać ten dzień i dwa poprzednie itd,wiadomo o co chodzi.
Który sposób jest poprawny(lepszy)?Dobrze kombinuje?

0
darulla napisał(a):

Dobrze kombinuje?

Wszystko zależy od tego, na ile cena przyszła jest zależna od ceny poprzedniej.
Jeśli jest prosta/deterministyczna zależność to taka sieć zadziała. Jeśli zależność
jest losowa, albo bardzo skomplikowana, to sieć nie będzie przewidywała poprawnie.
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1