[XHTML] roznice miedzy przegladarkami

0

juz trace cierpliwosc ;(
we wszystkich normalnych przegladarkach (FF, Opera, Lynx) strona mi sie wyswietla poprawnie i ladnie, za to w IE, zeby sie tabelki nie rozjezdzaly, musialem dodac cellspacing do atrybutow (w normalnych przegladarkach wystarczy do CSS dodac jeden atrybut), ale juz wielkosci czcionek to paranoja! Wielkosci w menu i stopce ustawiłem w px (zeby sie nie dalo zmienic w przegladarce, bo uklad by sie rozwalil), ale w tresci dalem wartosci x-large, smaller itp, bo jak ktos ma wysoka rozdzielczosc, to nie przeczyta malutkich literek - w FF i Operze jest wszystko OK, a w IE sa jakby duzo wieksze :[.

A atrybut "border-spacing" w IE jest jakby ignorowany... zamiast 10px, wyswietla sie z 3...

proszę o podpowiedzi, co zmienić (najlepiej w CSS), żeby wyglądało tak samo w IE, jak w normalnych przeglądarkach (oprócz Lynxa ;))

adres: http://www.tomkiewicz.hostings.pl/

0

w sumie nie wiem, ale tak chciałem się zapytać jaka jest definicja normalnej przeglądarki (i czemu tam wstawiłeś opere [rotfl] ) bo dla mnie to jest chyba program który potrafi pobrać i wyświetlić chociaż prostą stronę internetową, z nienormalną się nie spotkałem ale sądze że była by to przeglądarka który by zawartość tłumaczyła od razu na ruski a całość była różowa bez możliwości zmiany koloru i w dodatku jeszcze do góry nogami ...

0
Adamo napisał(a)

jaka jest definicja normalnej przeglądarki

prosta:

przegladarka.normalna := (przegladarka.name != IE)
z tego wynika, ze Opera tez jest normalna :P. Poza tym przede wszystkim nie chce wywolac dyskusji, co lepsze, ale co zrobić, żeby dobrze wyglądało :-|

0

stosować się do standardów w3c i css2 :P:P
Parktycznie wszystkie standardy sa pisane pod IE i zeby to dobrze wygladało i grało to specjalnie pod IE trzeba podawac wszystkie możliwe parametry

0
SebaZ napisał(a)

Parktycznie wszystkie standardy sa pisane pod IE

Wolne żarty! Od kiedy to World Wide Web Consorcium pisze standardy tak, żeby to IE dobrze wyświetlała?

0
SebaZ napisał(a)

stosować się do standardów w3c i css2

taa? to jesli pisze XHTML 1.0 Transitional Valid, to znaczy ze jeszcze niezgodne jest? Jesli masz zamiar pisac takie brednie, to najpierw moglbys wejsc na podana strone, i sprawdzic, czy rzeczywiscie ignoruje standardy W3C :[

co do podanego linka - nie wiem, czy dobrze zrozumialem to, co tam pisze, ale wydaje mi sie, ze zalecaja oni stosowanie wielkosci czcionki w px... ja tego nie chce, bo jak ktos bedzie chcial wieksza czcionke, to moze sie zdenerwowac :P. Poza tym tam mowia, chyba bardziej o tym, ze w FF nie mozna malych czcionek uzywac, a ja mam problem z IE - tam czcionki sa duzo za duze :-|

0

Wolne żarty! Od kiedy to World Wide Web Consorcium pisze standardy tak, żeby to IE dobrze wyświetlała?

od nigdy ale zalezy żeby tam były dobrze wyświetlane

0
SebaZ napisał(a)

stosować się do standardów w3c i css2 :P:P
Parktycznie wszystkie standardy sa pisane pod IE i zeby to dobrze wygladało i grało to specjalnie pod IE trzeba podawac wszystkie możliwe parametry

M$ jakas nowa propagande wprowadzil czy co :| :D
www.w3schools.com przeczytaj lekturke za nim palniesz kolejna bzdure ;)

co do IE to sie nie denerwuj tomkiewicz bo ta przegladarka zostala stworzona pod strony M$ :D na nich chodzi idealnie ;)

0

Jak się trochę człowiek pomęczy to nawet w IE może strona dobrze wyglądać - ale akurat największe problemy to ja mam zawsze z pozycjonowaniem divów (nieprawidłowym box-model IE)... ale nieważne :)

IE jest jaki jest - trzeba stosować hacki aby obejść jego słabości i nic z tym się nie da zrobić. Ale jak kogoś nie interesuje 80% internautów to może IE sobie lekko olać... Tutaj dużo zależy od profilu strony i "środowiska" jej odwiedzajacych - u mnie na przykład IE ma około 30%, a Fx około połowy ;)

Chciałbym zwrócić tylko uwagę na dwie rzeczy na tej stronie Tomkiewicza:

FireFox!

Firefox. To drugie wielkie F jest zbędne ;)

A na serio:

h1
 {
 font-family : Arial, Verdana, Tahoma;
 font-size : x-large;
 font-weight : bold;
 color : #0000AA;
 (...)
 }

h2
 {
 font-family : Arial, Verdana, Tahoma;
 color : #000099;
 font-variant: small-caps;
 (...)
 }

.text
 {
 (...)
 font-family : Arial, Verdana, Tahoma;
 font-size : small;
 border-spacing : 10px;
 }

O dziedziczeniu słyszałeś? Wystarczy dać w stylu body font-family, a zostanie on automatycznie przyznany wszystkim jego dzieciom - nie ma potrzeby deklarowania oddzielnie tych samych stylów. To tylko zwiększa rozmiar pliku niepotrzebnie.

Chyba, że chcesz, aby strona poprawnie działała pod Netscape 4.0, który dziedziczenia nie obsługuje ;) Zresztą sam też robiłem tak samo, a potem się dowiedziałem, że nie trzeba sie powtarzać :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0