[XHTML] roznice miedzy przegladarkami

0

juz trace cierpliwosc ;(
we wszystkich normalnych przegladarkach (FF, Opera, Lynx) strona mi sie wyswietla poprawnie i ladnie, za to w IE, zeby sie tabelki nie rozjezdzaly, musialem dodac cellspacing do atrybutow (w normalnych przegladarkach wystarczy do CSS dodac jeden atrybut), ale juz wielkosci czcionek to paranoja! Wielkosci w menu i stopce ustawiłem w px (zeby sie nie dalo zmienic w przegladarce, bo uklad by sie rozwalil), ale w tresci dalem wartosci x-large, smaller itp, bo jak ktos ma wysoka rozdzielczosc, to nie przeczyta malutkich literek - w FF i Operze jest wszystko OK, a w IE sa jakby duzo wieksze :[.

A atrybut "border-spacing" w IE jest jakby ignorowany... zamiast 10px, wyswietla sie z 3...

proszę o podpowiedzi, co zmienić (najlepiej w CSS), żeby wyglądało tak samo w IE, jak w normalnych przeglądarkach (oprócz Lynxa ;))

adres: http://www.tomkiewicz.hostings.pl/

0

w sumie nie wiem, ale tak chciałem się zapytać jaka jest definicja normalnej przeglądarki (i czemu tam wstawiłeś opere [rotfl] ) bo dla mnie to jest chyba program który potrafi pobrać i wyświetlić chociaż prostą stronę internetową, z nienormalną się nie spotkałem ale sądze że była by to przeglądarka który by zawartość tłumaczyła od razu na ruski a całość była różowa bez możliwości zmiany koloru i w dodatku jeszcze do góry nogami ...

0
Adamo napisał(a)

jaka jest definicja normalnej przeglądarki

prosta:

przegladarka.normalna := (przegladarka.name != IE)
z tego wynika, ze Opera tez jest normalna :P. Poza tym przede wszystkim nie chce wywolac dyskusji, co lepsze, ale co zrobić, żeby dobrze wyglądało :-|

0

stosować się do standardów w3c i css2 P
Parktycznie wszystkie standardy sa pisane pod IE i zeby to dobrze wygladało i grało to specjalnie pod IE trzeba podawac wszystkie możliwe parametry

0
SebaZ napisał(a)

Parktycznie wszystkie standardy sa pisane pod IE

Wolne żarty! Od kiedy to World Wide Web Consorcium pisze standardy tak, żeby to IE dobrze wyświetlała?

0
SebaZ napisał(a)

stosować się do standardów w3c i css2

taa? to jesli pisze XHTML 1.0 Transitional Valid, to znaczy ze jeszcze niezgodne jest? Jesli masz zamiar pisac takie brednie, to najpierw moglbys wejsc na podana strone, i sprawdzic, czy rzeczywiscie ignoruje standardy W3C :[

co do podanego linka - nie wiem, czy dobrze zrozumialem to, co tam pisze, ale wydaje mi sie, ze zalecaja oni stosowanie wielkosci czcionki w px... ja tego nie chce, bo jak ktos bedzie chcial wieksza czcionke, to moze sie zdenerwowac :P. Poza tym tam mowia, chyba bardziej o tym, ze w FF nie mozna malych czcionek uzywac, a ja mam problem z IE - tam czcionki sa duzo za duze :-|

0

Wolne żarty! Od kiedy to World Wide Web Consorcium pisze standardy tak, żeby to IE dobrze wyświetlała?

od nigdy ale zalezy żeby tam były dobrze wyświetlane

0
SebaZ napisał(a)

stosować się do standardów w3c i css2 P
Parktycznie wszystkie standardy sa pisane pod IE i zeby to dobrze wygladało i grało to specjalnie pod IE trzeba podawac wszystkie możliwe parametry

M$ jakas nowa propagande wprowadzil czy co :| :D
www.w3schools.com przeczytaj lekturke za nim palniesz kolejna bzdure ;)

co do IE to sie nie denerwuj tomkiewicz bo ta przegladarka zostala stworzona pod strony M$ :D na nich chodzi idealnie ;)

0

Jak się trochę człowiek pomęczy to nawet w IE może strona dobrze wyglądać - ale akurat największe problemy to ja mam zawsze z pozycjonowaniem divów (nieprawidłowym box-model IE)... ale nieważne :)

IE jest jaki jest - trzeba stosować hacki aby obejść jego słabości i nic z tym się nie da zrobić. Ale jak kogoś nie interesuje 80% internautów to może IE sobie lekko olać... Tutaj dużo zależy od profilu strony i "środowiska" jej odwiedzajacych - u mnie na przykład IE ma około 30%, a Fx około połowy ;)

Chciałbym zwrócić tylko uwagę na dwie rzeczy na tej stronie Tomkiewicza:

FireFox!

Firefox. To drugie wielkie F jest zbędne ;)

A na serio:

h1
 {
 font-family : Arial, Verdana, Tahoma;
 font-size : x-large;
 font-weight : bold;
 color : #0000AA;
 (...)
 }

h2
 {
 font-family : Arial, Verdana, Tahoma;
 color : #000099;
 font-variant: small-caps;
 (...)
 }

.text
 {
 (...)
 font-family : Arial, Verdana, Tahoma;
 font-size : small;
 border-spacing : 10px;
 }

O dziedziczeniu słyszałeś? Wystarczy dać w stylu body font-family, a zostanie on automatycznie przyznany wszystkim jego dzieciom - nie ma potrzeby deklarowania oddzielnie tych samych stylów. To tylko zwiększa rozmiar pliku niepotrzebnie.

Chyba, że chcesz, aby strona poprawnie działała pod Netscape 4.0, który dziedziczenia nie obsługuje ;) Zresztą sam też robiłem tak samo, a potem się dowiedziałem, że nie trzeba sie powtarzać :)

0

Przepraszam za offtopic, ale tak marudzicie jakie to ie jest potworne, a tak naprawde w niektórych przypadkach to opera i ff zachowuja sie niezrozumiale.

http://www.quirksmode.org/css/box.html

div.test
{
width: 300px;
padding: 10px;
}

taki div ma na IE 300px a na FF i Operze 310px.. dlatego trzeba na nich pisać dodatkowo ze chodzi nam o box-sizing: border-box i -moz-box-sizing: border-box;

bezsensu :P

//nie wiem po co napisałem tego posta.. chyba po prostu musiałem to z siebie wyrzucić ;)
0

ok, z problemem sobie poradzilem - drastycznie to drastcznie, ale zawsze... w FF jak ktoś chce, to i tak sobie czcionkę powiększy, w Operze powiększy całą stronę, a w IE NIE powiększy, ani o pixel - jak ktoś jest na tyle masochistą, żeby korzystać z IE, to i pomęczy się z mikroczcionką w 1600x1200 [diabel]

btw: dlaczego ten $#%^!# IE nie obsluguje CSS 2.0 :[

mysle nad tym, żeby zrobić akcję zmuszania ludzi na przechodzenie na dobrą stronę mocy - np. na mojej klasowej stronie zrobie skrypt, który po wykryciu, że ktoś wchodzi z IE, nie wyświetli strony, tylko tekst "ta strona jest przystosowana do oglądania w jakiejkolwiek innej przeglądarce niż IE" [diabel] Przynajmniej przekonam z 15 osob z samej klasy do zainstalowania FF :-]

0
Kooba napisał(a)

Przepraszam za offtopic, ale tak marudzicie jakie to ie jest potworne, a tak naprawde w niektórych przypadkach to opera i ff zachowuja sie niezrozumiale.

http://www.quirksmode.org/css/box.html

div.test
{
width: 300px;
padding: 10px;
}

taki div ma na IE 300px a na FF i Operze 310px.. dlatego trzeba na nich pisać dodatkowo ze chodzi nam o box-sizing: border-box i -moz-box-sizing: border-box;

bezsensu :P

Ech... To wina IE. Błąd w interpretacji box-modelu przez IE. Niestety, wielu twórców myśli właśnie, że to to co IE wymiaruje to jest dobrze - niestety nie. To Fx i Opera dobrze wiedzą, że w takim wypadku div ma 320 px (padding-left i padding-right).

IE6 w trybie standardów także ma zdaje się prawidłowy box-model - tylko w Quirks mode jest jak jest...

Swoją drogą więcej osób robi obejście nie poprzez box-sizing, a raczej poprzez box-model hack dla IE właśnie (metoda Tanteka):

div.content {
width: 400px;
voice-family: ""}"";
voice-family: inherit;
width: 300px;
}

i wtedy IE załapie tylko pierwszą wartość, a drugiej nie, po parsowanie CSS zatrzyma się po voice-family. A inne przeglądarki dostaną 400px ;)

See also:
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Explorer_box_model_bug
http://tantek.com/CSS/Examples/boxmodelhack.html
http://nbw.jogger.pl/comment.php?eid=157210&startid=200510
"Rozdział" box-model tego wpisu.

[dodane po tym jak zobaczylem wpis tomkiewicza]

mysle nad tym, żeby zrobić akcję zmuszania ludzi na przechodzenie na dobrą stronę mocy - np. na mojej klasowej stronie zrobie skrypt, który po wykryciu, że ktoś wchodzi z IE, nie wyświetli strony, tylko tekst "ta strona jest przystosowana do oglądania w jakiejkolwiek innej przeglądarce niż IE" Przynajmniej przekonam z 15 osob z samej klasy do zainstalowania FF :-]

Broń Boże!! To chyba by było najgorsze co można zrobić... Too Cool for IE? Zastosuj infobar dla IE co najwyżej (http://browsehappy.pl/infobarwebmaster), ale nie blokuj, bo to jest głupie! Nie możemy popadać w skrajności!

A IE obsułguje CSS2. Nie cały (bo żadna przeglądarka nie ma pełnej implemetacji), ale coś tam obsługuje ;)

0

dobre z tym infobarem :-]

moze rzeczywiscie lekka przesada z tym blokowaniem, ale denerwuje mnie glupota ludzi korzystajacych z IE :-|. Sam przeszedlem na Firefoxa z przymusu (IE przestal mi dzialac), a jego najwieksze zalety odkrylem dopiero po kilkunastu minutach korzystania

0
Ktos napisał(a)
Kooba napisał(a)

div.test
{
width: 300px;
padding: 10px;
}

taki div ma na IE 300px a na FF i Operze 310px..

Ech... To wina IE. Błąd w interpretacji box-modelu przez IE. Niestety, wielu twórców myśli właśnie, że to to co IE wymiaruje to jest dobrze - niestety nie. To Fx i Opera dobrze wiedzą, że w takim wypadku div ma 320 px (padding-left i padding-right).
Popieram Koobę w całej rozciągłości.
skoro piszę:
div {width: 300px} to odczytuję to: element div ma szerokość 300px
tam nie ma content-width (czy czegoś podobnego) - jest samo width! czyli szerokość danego elementu.
Tworząc stronę chcę mieć div właśnie o takiej szerokości bez zabawy w matematykę, bez potrzeby odejmowania marginesów, paddingu, i bóg wie czego jeszcze :[
/* jestem zwolennikiem możliwie najlepszej adaptacji standardów, ale tutaj w pełni się zgadzam, że to jest nieintuicyjne. Ale w3c też to już zauważyła. Chyba w CSS3 jest już opcja ustawiania sposobu interpretacji - dryo*/

Piszę strony zgodnie ze standardami od pewnego czasu. Jak w wakacje pracowałem w Poznaniu i tworzyłem spory portal, to pisałem tak, aby wszędzie widzieć zielony ptaszek w Tidy w FF. Potem przeskodzyłem na IE i masakra, wszystko rozwalone.. więc ok, IE ma problemy z wyświetlaniem i ma stary silnik - ale akurat width wg moich odczuć traktuje sensownie. Chcę mieć 200px? daję width: 200px i mam 200px! a nie 220px, bo jakiś FF dodał padding i mi stronę rozwala :/

To chyba jedyne 2 rzeczy, co są dla mnie poronione w nowych standardach: brak target i to width/height

0

No sorry, ale jak kupujesz monitor 19" to ile cali on ma? Sam ekran ~19" + obudowa. Prostestujesz przeciwko temu, że cały monitor ma inną przekątną (dochodzi obudowa)? Nie, bo i po co, prawda?

0
Qyon napisał(a)

No sorry, ale jak kupujesz monitor 19" to ile cali on ma? Sam ekran ~19" + obudowa. Prostestujesz przeciwko temu, że cały monitor ma inną przekątną (dochodzi obudowa)? Nie, bo i po co, prawda?
Sorry, ale co ten argument ma do (X)HTMLa? Bo nie bardzo kumam 8-|

Przecież nie wypisuje się przekątnej monitora ale przekątną ekranu.
Argument w stylu "You forgot the Poland"...

0

ale ja nie bardzo rozumiem, po co nowe standardy ? wszystko działa, sieć jest, strony są, działają, wyświetlają się ładnie, jest możliwość użycia np javascript'u żeby coś było bardziej dynamiczne i czego brakuje WWW ? no bo ja nie wiem co tu można dodać, to żeby wszyscy przerobili swoje strony na divy zamiast tabelek żeby było ładnie w kodzie ? mi wystarczy żeby było. wszystkie protokoły chcą zrobić w jeden, jak są zapotrzebowania na jakieś nowe dane przesyłane siecią to IMO powinni wprowadzić nowy protokół jak już a nie prostą rzecz - WWW czyli prosty dokument tekst + grafika zamieniać w nie wiadomo co. A pliki to się przykładowo nie pobiera już z serwerów ftp przeznaczonych do tego - no bo po co, wszystko ładowane na serwer www, który powinien chyba przesyłać dane tekstowe a nie binarne. A tak se napisałm bo mi się nudziło ;P

No sorry, ale jak kupujesz monitor 19" to ile cali on ma? Sam ekran ~19" + obudowa. Prostestujesz przeciwko temu, że cały monitor ma inną przekątną (dochodzi obudowa)? Nie, bo i po co, prawda?

ale porównanie, monitor 19'' znaczy że ekran tyle ma a że kawałek się chowie pod obudową to już nie ważne, w LCD widać już cały ekran - chociaż nie wiem kto wymyślił żeby liczyć to czego nie można dostać (wykorzystać) bo jest schowane częściowo pod obudową ale to inna bajka i nie związane raczej z HTML'em.
a dobre porównanie to by było jakbyś poprosił monitor o szerokości (nie przekątnej) 40 cm, z czego obudowa ma zajmować po 4 cm z każdej strony a dostał monitor 48 cm - chociaż już wtedy jest bez sensu więc porównywanie HTMLa z monitorem to niezbyt dobry pomysł ...

dobrze, wszystko dobrze, jak się wpisuje w delphi np że forma ma mieć Width 200px to tyle ma - w tym obramowanie i wszystko, a jak się wpisze ClientWidth na 200px to zawartość ma tyle + jeszcze obramowanie, więc w html powinno być tak samo a jakiś świr naprawdę wymyślił że nie wiem - że będzie może mniej liczenia jak Width => ClientWidth albo że może bardziej intuicyjnie będzie można pisać strony ?

0

Uzmysławiam Ci, że chyba potocznie rozumiesz "szerokość" elementu...

0

Potocznie?
Szerokość to gabaryt w szerz od krańcowej granicy do krańcowej granicy elementu. Nie wiem, do czego zmierzasz...

0

To jest nonsens, kompletny brak intuicyjności, po co komu taki width? Gdy pozycjonuje strone, potrzebuje okreslonej szerokości co do piksela, teraz robie sobie padding i strona sie rozłazi..

Co sie dzieje? :O standard sieciowy mnie zaatakował! ;(

Trzeba poszukać w kodzie width i odjąć od niego 2*padding.. następna niespodzianka, twórcy firefoxa zaimpletowali takie rozmiaraowanie zeby być zgodnym ze standardem, ale atrybutu box-sizing juz nie.. zrobili sobie -moz-box-sizing [sciana]

Co innego gdyby border-box był wartością domyślną, a hardkorowcy by sobie używali content-box..

Ja rozumiem ze standardy sieciowe są fajne, ale w niektórych sprawach w3c przesadza, a ludzie ślepo wychwalają wszsytko co oni powiedzą.

0

No z tym width i padding to prawda. Aby okreslic dokladnie dlugosc od dlugosci width trzeba odjac padding. A najgorsze gdy chcesz, zeby jeszcze przegladarka IE w wersji 5 dobrze to odbierala. Tam znowu width i padding dziala jak by sie wydawalo. Czyli dajesz width np. 200px to padding tego nie powieksza.

0

Atrybuty z perfiksem -moz to atrybuty testowe.

0

kurde, ale klotnia sie zrobila :P

mam jeszcze jedno pytanko: macie jakis mini-poradnik jak przesiasc sie z tabelek na DIVy??

EDIT: i czy strona na DIVach poprawnie mi sie wyswietli na starych przegladarkach / telefonach typu 9210 bez-i? (bo 9210i ma juz opere:))

0
tomkiewicz napisał(a)

EDIT: i czy strona na DIVach poprawnie mi sie wyswietli na starych przegladarkach / telefonach typu 9210 bez-i? (bo 9210i ma juz opere:))

no własnie ze teoretycznie wyświetli Ci sie dużo lepiej na prymitywnych przeglądarkach.. między innymi po to jest to całe zamieszanie z xhtml'em i div'ami

0

W praktyce też - na przeglądarkach tekstowych i starszych zobaczysz po prostu piękny tekst, a nie głupio umiejscowione elementy w tabelkach.

http://osiolki.net/tabelki/ -> tu coś jest o tabelkach i divach

0
Ktos napisał(a)

W praktyce też - na przeglądarkach tekstowych i starszych zobaczysz po prostu piękny tekst, a nie głupio umiejscowione elementy w tabelkach.

czyli że po prostu się nie wyświetli ułożenie, to ma być plus ??

0

jeszcze wroce do tematu zmuszania uzytkownikow do wyboru przegladarki - to, co zobaczylem wczoraj wieczorem, to juz maksymalne przegiecie :[

Jakies dwa miesiace temu bylem u stryjka, zeby kolejny raz zreinstalowac system... wiedzac, ze stryjek ma zamiar zalozyc niedlugo internet, zainstalowalem firewalla (Zone Alarm Pro), antywirusa (Avast Home) i Mozille Firefox. Żeby nikomu nie przyszło do głowy korzystać z IE, pousuwałem skąd się da skróty do niego i powiedziałem, żeby korzystali z FF...

Wczoraj znowu bylem w odwiedzinach, bo kilka rzeczy nie dzialalo... Okazalo sie, ze jak przyszedl jakis partacz od zakładania internetu, wygrzebał spod ziemi IE i potworzył skróty do niego w kilku miejscach, oświadczając, że "tym przyciskiem się wchodzi do internetu". Efekt? Próbując przywrócić do życia GG, wyłączyłem firewalla, dzięki czemu uaktywniła się osłona sieciowa avasta - nie minęło 5-10 sekund, a avast zaczal krzyczec, ze odparl atak costam.worm.costam... Dalszych komunikatow nie mialem cierpliwosci czytac :[

0
Adamo napisał(a)

czyli że po prostu się nie wyświetli ułożenie, to ma być plus ??

Na komórce z 3 calowym wyświetlaczem, na czytniku dla niewidomych, przeglądarce tekstowej, archaicznej przeglądarce w muzealnym komputerze, bocie wyszukiwarki internetowej.. spokojnie odczytają zawartość strony i to jest zdecydowany plus!

Strony w XHTML+CSS nie tracą nic na wyglądzie, a są lepiej przemyślane, łatwiejsze w modyfikacji i lepsze dla egzotycznych przeglądarek.. IMHO warto tak pisać ;)

0

Można też pisać w XML+XSLT+CSS :> Ale to raczej wtedy, gdy strona ma wyświeltać jakąś bazę, lub coś powtarzalnego strukturalnie.
Przykład: http://marooned.neostrada.pl/4prog/ :)
To taki mini-OT.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1