Co najbardziej jest potrzebne w edytorach stron www

0

Witam

Piszę tego posta ponieważ pracjue nad programem do tworzenia stron www i chciał bym się dowiedzieć od was czego najbardziej potrzebujecie w edytorach

0

Pełno jest różnych edytorów... po co kolejny? :/
Mi wystarcza normalny notatnik z kolorowaną składnią :|

0

I tak windowsoski notatnik rox [diabel]

0

Niech otwiera i zapisuje pliki na ftp, tylko bez jakis swoich okienek, tylko wpisuje w normalnym opendialog nazwe pliku na ftp i on to sciaga, potem zapisuje. Jeszcze fajnie by bylo jakbym wpisywal jakas wbudowana funkcje w php a on mi pokazal parametry w hincie (tak jak w delphi). Code Folding. Bez tego nie masz szans.

0

Aaaa.. to z hintami nie ma problemu ;)

0

Wszystko co napisal Wolverine + jeszcze kolorowanie nazw zmiennych, nie widzialem jeszcze takiego bajeru a by sie przydal przeciwko literowkom :P Automatyczne wciecia takze by sie przydaly zebym nie musial klikac taba kilka razy tylko zeby automatycznie wstawialo jesli jest potrzebne... i moze graficzne modelowanie klas, struktur itp. cos ala Visual Studio 2005 :P. Kolejna rzecz to automatyczne zamykanie tagow co jest chyba oczywiste, moze tez jakis debuger skryptu sprawdzajacy takie podstawowe bledy jak brak znaku ';' itp. no to na razie byloby na tyle jak cos mi do glowy jeszcze przyjdzie to napisze :)

aha sciagnalem Twoj progs i zauwazylem ze nie ma numerowania linii, chyba ze jest gdzies ukryta opcja :P ale jesli jest to powinna byc standardowo wlaczona, nawet mi sie podoba ten edytor moze kiedys sie przerzuce na niego :) ale jednak powala ilosc opcji na glownym ekranie, powinienes to jakos usprawnic, po co wszystkie paski narzedzi na wierzchu moze powinny zmieniac sie w zaleznosci od typu tworzonego dokumentu, np. jesli piszesz kod html to pasek narzedzi z tabelkami inputami itp. jesli php to to wszystko mozna by schowac chyba ze ktos laczy kod php z html to dla takich przyadkow mozna by bylo to wlaczac... opcji jest naprawde duzo ale musisz dopracowac jeszce interface bo troche odstrasza :) pozdro i zycze powodzenia w tworzeniu :)

0
jagi napisał(a)

Wszystko co napisal Wolverine + jeszcze kolorowanie nazw zmiennych, nie widzialem jeszcze takiego bajeru a by sie przydal przeciwko literowkom :P Automatyczne wciecia takze by sie przydaly zebym nie musial klikac taba kilka razy tylko zeby automatycznie wstawialo jesli jest potrzebne... i moze graficzne modelowanie ort!, <ort>klass </ort>itp. cos ala Visual Studio 2005 :P. Kolejna rzecz to automatyczne zamykanie tagow co jest chyba oczywiste, moze tez jakis debuger skryptu sprawdzajacy takie podstawowe bledy jak brak znaku ';' itp. no to na razie byloby tyle jaks cos mi do glowy jeszcze przyjdzie to napisze :)

aha sciagnalem Twoj progs i zauwazylem ze nie ma numerowania linii, chyba ze jest gdzies ukryta opcja :P ale jesli jest to powinna byc standardowo wlaczona, nawet mi sie podoba ten edytor moze kiedys sie przerzuce na niego :) ale jednak powala ilosc opcji na glownym ekranie, powinienes to jakos usprawnic, po co wszystkie paski narzedzi na wierzchu moze powinny zmieniac sie w zaleznosci od typu tworzonego dokumentu, np. jesli piszesz kod html to pasek narzedzi z tabelkami inputami itp. jesli php to to wszystko mozna by schowac chyba ze ktos laczy kod php z html to dla takich przyadkow mozna by bylo to wlaczac... opcji jest naprawde duzo ale musisz dopracowac jeszce interface bo troche odstrasza :) pozdro i zycze powodzenia w tworzeniu :)

Jagi no normalnie dzieki za to wszystko co tu napisales :] postaram sie czesc zrobic w tej wersji [browar]

0

Checsz zobaczyć potężny edytor wszelkiego rodzaju plików - zależnie od pluginów również HTML oraz PHP? Zainstaluj sobie Eclipse.

Jak dla mnie konieczne jest kolorowanie składni i rozwijanie podpowiedzi. Miło by było również zobaczyć czyszczenie kodu.

0

Jeszcze troche poszperałem w tym progsie i oto kolejne propozycje:

  1. Po najechaniu na przycisk w toolbar powinna pokazywac sie chmurka z nazwa opcji
  2. Mozna by ikonki do tworzenia tabelek polaczyc w jedno narzedzie, w ktorym graficznie mozna by tworzyc tabelke cos jak w wordzie (podziel kolumny, dodaj kolumne, scal komorki itp.). Oczywiscie inne opcje tez zostaw na wypadek gdyby ktos chcial dodac sobie nowy rzad (TR).
  3. Jeśli chodzi o te inputy (formularz), to po wybraniu np. inputa typu text powinno pojawiac sie okienko w ktorym mozna by wprowadzic wszystkie parametry (name, value, class, style, maxLength itp.) to samo tyczy sie wszystkich innych opcji w ktorych dane mozna wprowadzic w ladnym okienku a nie szukac w kodzie odpowiedniego miejsca
  4. Pasek narzedzi "Formatowanie Kodu" ograniczylbym do minimum czyli B, I, U, przekreslenie i cos tam jeszcze, inne opcje raczej rzadko sa uzywane wiec mozna by je dac schowane w gornym menu.
  5. Widze ze zrobiles edytor znacznikow MySQL fajny pomysl tyle ze nie ma tam jeszcze wszystkich opcji i proponowalbym inaczej to rozwiazac... (aha i zeby podczas tworzenia plikow php ta ikonka byla gdzies w latwo dostepnym miejscu) a mianowicie klikam ikonke Edytor Znacznikow MySQL i otwiera sie dialogbox przycisk OK, ANULUJ i miejsce do wpisania Zapytania SQL (wlasciwie ta opcja powinna nazywac sie "Zapytanie SQL" :P) i teraz zauzmy ze uzytkownik wpisuje SELECT to program powinien juz wiedziec o co uzytkownikowi chodzi i od razu dodaje sie wyraz FROM itd. czyli wszystko powinno byc inteligentne :P, fajne a nie powinno to byc zbyt trudne do wykonania
  6. Jesli chodzi o palete kolorow to przydala by sie jeszcze mozliwosc podania kolorow w formacie RGB, no i troche duzy ten przybornik kolorow, zrob cos ala Paint :)

Tak w ogóle przydalo by sie jakies wsparcie ze strony programu dla roznych jezykow np. jesli piszesz w js lub php to zeby program o tym wiedzial i pomagal uzytkownikowi np. zakanczajac funkcje znakiem ';' itp. Ok to juz koniec chyba moich pomyslow teraz wszystko w Twoich rekach :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1