Publikowanie stron www

0

Witam,

Chciałbym opublikować stronę internetową którą stworzyłem dla wujka. Stronę stworzyłem za pomocą XHTML i CSS zawiera też skrypt komentarzy łączący się z bazą danych, który napisałem w PHP. Na wamp serwerze wszystko działa super, ale chciałbym to opublikować. No i tu pojawia się problem, bo nie mam o tym zielonego pojęcia. Chciałbym, żeby strona była pod adresem np. nazwa_firmy.pl i żeby dało się ją wyszukać przez google. Czy coś takiego jak domena.pl to wszystko czego potrzebuję?

1

No przede wszystkim musisz zarejestrować domenę. Uzyskasz wtedy wszystkie niezbędne dane do tego by połączyć się poprzez FTP i wrzucić ją na serwer. Jak zawiera ona jakieś bazy danych no to będziesz musiał w panelu stworzyć odpowiednią bazę danych albo po prostu zaimportować tą którą masz na WAMPie w postaci skryptu .sql .
Po tym będzie widoczna w internecie, a tematy pozycjonowania, żeby strona była wyświetlania wysoko w wynikach google to są tak szerokie, że olaboga więc najlepiej sam sobie to wszystko poczytaj, no i przede wszystkim na pewno nie osiągniesz tego z dnia na dzień metodą chałupniczą bo z tym to się i profesjonalne firmy męczą :P,

0

Napisałem tylko o domenie, ale oczywiście musisz też wykupić hosting, czyli miejsce gdzie tę stronę będziesz przechowywał. (uznałem to trochę za oczywistą oczywistość, ale jak jesteś początkujący to może być dla Ciebie niejasne, niech mod połączy jak wpadnie :P.)

1
  1. Kupujesz domenę, czyli sam adres. W zależności od firmy ceny są różne.
  2. Kupujesz hosting, czyli miejsce na dysku. W zależności od funkcji, od dostępnego dodatkowego oprogramowania, od limitów, ceny są różne.

1 mozesz kupić w innej firmie, 2 w innej, mozesz też kupić 1+2 jako pakiet w jednej firmie. Dostajesz namiary na FTP i wrzucasz pliki strony, skrypty PHP. Dostajesz namiary na PHPMyAdmin i tworzysz sobie bazę.

Aby strona pojawiła się w google musisz ją do google dodać. Aby strona była łatwa do zaindeksowania i pojawiała się wysoko w wynikach wyszukiwania... poczytaj o SEO, jak pisać stronę, jakich zasad się trzymać, aby google ładnie ją łyknęło.

0

Dzięki wielkie za odpowiedzi, dokładnie o to pytałem.

Jeszcze jedno pytanie "EasyPack+" na Hekko.pl to dobra decyzja?
-70 zł rocznie
-domena .pl
-10 GB Pojemności dyskowej
-100GB transferu miesięcznego

0

Można wybrać lepiej, jeżeli ma być tam malutka strona. Wystarczy wtedy nawet z 1 GB.

0

Owszem to nie będzie duża strona. 1 GB by w zupełności wystarczył, ale na Hekko do hosta dorzucają domenę .pl dopiero przy 10GB. Wychodzi wtedy 70 zł rocznie, to chyba dobra cena. Niestety nie orientuje się w tym i nie wiem czy da się gdzieś znaleźć tańszą ofertę host+domena.

0

Tutaj masz 8,99 zł/msc + domenę *.pl, podobno też jest niezawodny.

0

Domenę niekiedy lepiej kupić u innego operatora. Bo co z tego że w pierwszym roku zapłacisz 10 zł, jak za przedłużenie mogą Ci bulnąć 100 zł. Ja np. domeny mam na forpsi.pl, a hosting strony zupełnie gdzie indziej.

0

Polecam darmowa nazuka.net\freehosting.com i domenę tk (albo pl)

0

Domeny .pl w OVH są bodajże za 12,13zł brutto - pierwszy rok i niecałe 50zł brutto przedłużenie co roku.
Jako hosting polecić mogę Mintshost.pl - bardzo dobra firma, hosting mini już od 5zł/miesiąc. Szybki host, pewny i sprawny. DataCenter w Poznaniu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1