Polskie fonty w HTML & JSP

0

Witam.
Odkąd zacząłem się bawić w JSP mam problem z polskimi fontami. Otóż nawet jeśli dodam znacznik meta "charset=iso-8859-2" to i tak na stronkach pojawiały się jakieś śmieci.
Tak było dość dawno temu i wtedy postanowiłem sobie to jakoś usprawnić.
Ostatnio znów wróciłem do JSP i postanowiłem napisać funkcję, która sama koduje znaki. Na ten pomysł wpadłem gdy w edytorze AceHTML pisząc np. literkę "ą" otrzymywałem "&# 261;" (bez spacji). Jak się potem okazało była ona dobrze wyświetlana niezależnie od znaczników META przeglądarki! Uznałem, ze to super sprawa bo gwarantuje poprawność wyświetlania polskich fontów. Niestety... Z JSP nie jest już tak różowo.
Oto mój kod:

public class PolishLetters {

static String[][] array = {
	{"ą","&# 261;"},
	{"Ą","&# 260;"},
	{"ć","&# 263;"},
	{"Ć","&# 262;"},
	{"ż","&# 380;"},
	{"Ż","&# 379;"},
	{"ó","&# 243;"},
	{"Ó","&# 211;"},
	{"ę","&# 281;"},
	{"Ę","&# 280;"},
	{"ź","&# 378;"},
	{"Ź","&# 377;"},
	{"ł","&# 322;"},
	{"Ł","&# 321;"},
	{"ś","&# 347;"},
	{"Ś","&# 346;"},
	{"ń","&# 324;"},
	{"Ń","&# 323;"}
		   };

private PolishLetters(){}

public static synchronized String polishLetters(String str){
if (str.length()>0){
String input = str;
StringBuffer output = new StringBuffer("");
boolean appended = false;

 	for (int i=0; i<input.length(); i++){
	 appended = false;
	    for (int j=0; j<array.length; j++){
	      if (input.charAt(i)==array[j][0].charAt(0)) {
		output.append(array[j][1]);
		appended = true;}
	    }
	 			
	if (!appended) output.append(input.charAt(i));
	}
	 				
	
return output.toString();

}
else return new String("");
}

}// klasy;

Sorki za formatowanie i brak komentarzy.

Gdy wywołam sobie z Javy np. PolishLetters.polishLetters("ąąą"); to dostaję odpowiednio łańcuch: "&# 261;&# 261;&# 261;".
Jeśli natomiast korzystam z tego mechanizmu ze strony JSP to łańcuch wynikowy dostaję taki sam jak dostarczony do funkcji! :(
Analizując argument dostarczony do funkcji stwierdziłem, że zamiast przykładowej literki "ś" do funkcji został przekazany szlaczek "?"... Oczywistym jest, że wtedy porównanie przekazanego znaczka z polskimi literami w tablicy nie da zamierzonego rezultatu.

Co powinienem zrobić?
Czy są jakieś inne (łatwiejsze i bardziej pewne) sposoby radzenia sobie z polskimi fontami w JSP?

Z góry Thx za wszysttkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.

0

wow.. kurczę - pewnie nie pomogę, ale gdy rok temu pisaliśmy na uczelni projekty z JSP to nikt nie miał żadnych problemów z polskimi znakami - a używaliśmy ich normalnie. Może kwestia jakiś ustawień u Ciebie? Spróbuj na innym kompie może? Dziwna sprawa...

0
Marooned napisał(a)

wow.. kurczę - pewnie nie pomogę, ale gdy rok temu pisaliśmy na uczelni projekty z JSP to nikt nie miał żadnych problemów z polskimi znakami - a używaliśmy ich normalnie. Może kwestia jakiś ustawień u Ciebie? Spróbuj na innym kompie może? Dziwna sprawa...

Hhhhmmmm, a może zapodałbyś jakimś przykłądowym projektem gdzie są polskie fonty to bym porównał co mam inaczej? :-)
Ehhhh chyba będę musiał szperać po necie na temt polskich fontów w Javie i JSP... Grrr....

0

Kumpel pisał z JSP - ja z czego innego. Jak go dorwę, to zapytam.
Ale jak wywalił, to nic nie obiecuję ;)

0

Ok rozwiązałem problem.
Wystarczyło dodać:
<%@ page contentType="text/html;charset=ISO-8859-2" language="java" %>

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1