Maskowanie adresu

0

Witam serdecznie!

Chodzi mi o pewien myk, posiadam domenę np. domena-pz.pl (zmyślona) - Pod adresem znajduje się strona, po wpisaniu adresu przeglądarka wyświetla automatycznie domena-pz .pl/index. html po przejściu w inny adres z menu pokaże domena-pz .pl/kontakt .html - I tu pojawia się pytanie, jak zrobić żeby strona maskowała adresy podstron i cały czas w adresie przeglądarki widoczny był adres domena-pz .pl

Z góry dzięki za pomoc!

3

Jest mnóstwo artykułów o użyciu mod_rewrite i ustawień w pliku .htaccess ( jeśli używasz Apache) Wiele znajdziesz tu na forum.
Poczytaj np. to: https://www.kylos.pl/blog/htaccess-przyjazne-linki-wymuszanie-polaczen-szyfrowanych-i-inne-przydatne-rzeczy/

3

Tu nie chodzi o mod rewrite.

Ogólnie takie maskowanie raczej nie jest dobrym pomysłem, ale zakładam, że masz ku temu jakiś tam powód. Masz trzy w miarę sensowne rozwiązania:

  1. Użycie <iframe> rozciągniętej na cały ekran i przeniesienie całej interakcji tam. Wtedy URL ani drgnie.
  2. Użycie sesji lub bezpośrednio cookies do zapamiętywania miejsca, które ktoś chce odwiedzić. Przykładowo, linkujesz do /kontakt.html, ale cała Twoja strona jest ustawiona tak, że wszystkie requesty przechodzą przez skrypt, który zapisuje żądaną lokalizację i przekierowuje na stronę główną, w której odczytuje lokalizację z tej sesji/ciastka i na tej podstawie wyświetla treść. Trochę dziwne rozwiązanie no i przez chwilę będzie widać inny URL.
  3. Single Page Application, ale bez żadnych URL-i. URL również ani drgnie, ale też nie będziesz miał możliwości linkować do konkretnego miejsca na stronie.
1

Tak standardowo i old schoolowo to całą stronę zamykasz w ramkę i adres się nie będzie zmieniał tylko treść ramki - po odświeżeniu strony oczywiście user będzie musiał przechodzić na podstrony od nowa.

Możesz też użyć history API https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/History_API

zwyczajnie piszesz

history.replaceState(null, null, 'https://4programmers.net/cokolwiek');

i adres w przeglądarce się zmienia. Można tylko się bawić adresami w obrębie tej samej domeny (nie możesz się podszywać w ten sposób pod stronę banku chociaż w przeszłości dla firefoksa był exploit pozwalający na coś takiego). Minus taki że po przejściu na podstronę dopóki skrypt nie zadziała będzie widoczny prawdziwy URL

0

Faktycznie źle zrozumiałem potrzebę OP. Nie wiem po co takie kombinacje i czemu mają służyć.

0

https://www.att-schwarzer.de/ po prostu jest to strona firmowa, chodzi o to aby adres w przeglądarce dla odwiedzających był ciekawszy i czytelniejszy

3
wowo89 napisał(a):

https://www.att-schwarzer.de/ po prostu jest to strona firmowa, chodzi o to aby adres w przeglądarce dla odwiedzających był ciekawszy i czytelniejszy

ale to tylko będzie im przeszkadzało - nie będą mogli zalinkować bezpośrednio do podstrony i nikt nie patrzy na adres w przeglądarce

0

no właśnie nie ma potrzeby linkowania, strona ma średnio 200-300 unikalnych wizyt dziennie, reklamowana na samochodach firmowych i na wizytówkach, nigdzie nie udostępniają konkretnych linków do podstron.

Czyli mod_rewrite będzie najlepszym rozwiązaniem dla tego przypadku?

3

To co chcesz zrobić to małe zło. Albo może większe. Gugiel jak wpiszesz "firma kontakt" nie zalinkuje Ci do podstrony z kontaktem. Historii nie przejrzysz w przeglądarce. Pan Kazik nie zapisze sobie kontaktu w ulubionych. Na stronie pewnie też będzie ciężko zrobić jakieś statystyki klikania. A nie mówię już o jakimś debugu, typu pani Krysia dzwoni, że gdzieś jest literówka. Prosisz o adres na jaki wchodzi i nic Ci to nie da.
Pewnie jeszcze wiele innych aspektów o których nawet teraz nie pomyślałem.

2

A ja powiem tak: warto uszanować kulturę internetową. To, że stały adres wydaje Ci się "czytelniejszy i ciekawszy", to wynika z Twojej niedojrzałości jako użytkownika internetu. Owszem, ja też lubię ładne URL-e i nie zgadzam się, że "nikt na to nie patrzy". Ja patrzę. Ale ładny URL to nie jest URL odarty ze swojej funkcjonalności. Zamiast bawić się w maskowanie, zadbaj o ładne URL-e do każdej podstrony.

0
wowo89 napisał(a):

https://www.att-schwarzer.de/ po prostu jest to strona firmowa, chodzi o to aby adres w przeglądarce dla odwiedzających był ciekawszy i czytelniejszy

Rozwiązania już dostałeś i to aż trzy.

Natomiast odnośnie samego pomysłu to powiem ci tak: jeżeli czasem zdarza mi się trafić na stronę w taki sposób utrudniającą życie użytkownikowi, to stwierdzam, że musiał ją chyba robić jakiś ****.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1