Maskowanie adresu URL - czy da się zrobić taki "myk" ?

0

Witam,

czy jest możliwość zamaskowania faktycznego adresu www, na bardziej "zjadliwy", a dokładnie rzecz ujmując:

Mam domenę (powiedzmy że "jakasdomena.pl") i postawiłem na serw. nową stronkę w katalogu "cms".
Wiadomo że po wpisaniu jakasdomena.pl/cms otworzy się moja nowa strona.
Generalnie cała struktura URL'i opiera się o katalog "cms":

  • jakasdomena.pl/cms/oferta.htm
  • **jakasdomena.pl/cms/o-nas.htm **
    itd.

I teraz rzecz najważniejsza... czy da się jakoś przekształcić adres url tak żeby użytkownik nie widział frazy "/cms/", czyli: jakasdomena.pl/o-nas.htm
ale serwer pracuje "jakby nigdy nic" jako jakasdomena.pl/cms/o-nas.htm ??

2

w htaccess

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?DOMAINNAME.com$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/my_folder/
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ /my_folder/$1
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?DOMAINNAME.com$
RewriteRule ^(/)?$ my_folder/index.php [L]
0

CMS przechowujące dane w plikach? Trochę dla mnie to dziwne. Ja jeszcze polecę sprawdzanie adresu przez skrypt php za pomocą getenv('REDIRECT_URL'), w pliku .htaccess wystarczy wtedy reguła RewriteRule .* index.php.

0

Dzięki kolego bordeux - działa jak należy ;)

sirkruk napisał(a)

CMS przechowujące dane w plikach? Trochę dla mnie to dziwne. [...]

źle zrozumiałeś, bo ten cms przechowuje dane w bazie SQL, a katalog "cms", utworzyłem aby zachować starą wersję strony na czas wdrażania nowej ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1