maskowanie adresu URL

0

Witam,
siedzę i się głowię i wymyśleć nie mogę.. Być może ktoś, kto bardziej jest oblatany w sprawach webmasterskich mi podpowie....
Sprawa wygląda tak:
mam serwer, do którego podpięta jest domena A. Po wpisaniu w przeglądarce http://A rzecz jasna otwiera się strona serwera..
JEDNAKOWOŻ!!!
mam sobie konto na DynDNS.org i chciałbym jednemu z użytkowników zrobić coś w stylu "aliasu". Konkretnie: ktoś wpisuje w przeglądarkę http://B i odpala mu się http://A/~user/
wiadomo o co chodzi. DynDNS.org w prawdzie oferuje opcję aliasu, ale bardzo nie podoba mi się ich bardzo upierdliwa reklama, której chciałbym się pozbyć.

Zrobiłem tak, że domena B wskazuje po prostu na adres IP serwera (teoretycznie działa tak samo jak domena A) a na stronie głównej serwera z wykorzystaniem PHP zrobiłem prostego ifa, który, w zależności od wpisanej w przeglądarkę domeny, przekieruje na odpowiednią stronę.

Wszystko byłoby super, gdyby nie to, że po tym przekierowaniu, klient zamiast widzieć w pasku adresu ciągle http://B, widzi http://A/~user/

ufff... mam nadzieję, że sprawę przedstawiłem dosyć jasno:) czy w ogóle da się coś z tym zrobić? Jakiś URL cloaking?

0

z wykorzystaniem PHP zrobiłem prostego ifa, który, w zależności od wpisanej w przeglądarkę domeny, przekieruje na odpowiednią stronę

Moze po prostu ja zaserwuj, a nie przekierowuj?

Mozesz tez wykorzystac mod_rewrite, jesli to Apache.

0
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^moja.domena.pl$
RewriteRule ^(.*)$ ~user/$1 [L]

Dzięki temu przepisaniu moja.domena.pl powinna wskazywać na "~user" na serwerze i nie zmieniać adresu jako tako.

0
Demonical Monk napisał(a)
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^moja.domena.pl$
RewriteRule ^(.*)$ ~user/$1 [L]

Dzięki temu przepisaniu moja.domena.pl powinna wskazywać na "~user" na serwerze i nie zmieniać adresu jako tako.

dzięki wielkie! właśnie dokładnie o to mi chodziło

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1