Hosting OVH - jak włączyć SSL i HTTP2?

0

Skorzystałem z hostingu pierwszy raz.
Wgrałem pliki, podpiąłem domenę i sprawdziłem swoją stronę programem Lighthouse, który to wyświetlił mi dwa komunikaty związane z hostingiem.

screenshot-20200615080114.png

Żeby włączyć HTTPS to muszę zamówić usługę CDN?

screenshot-20200615080155.png

A jak włączyć HTTP/2? Hosting, który wybrałem niby obsługuje HTTP/2.

2

Z tego co kojarzę, to na OVH nie musisz mieć CDN, żeby odpalić SSL. Po zalogowaniu się do panelu klienta OVH wchodzisz w WEB -> HOSTING, wybierasz domenę/usługę na której chcesz aktywować SSL, a potem na zakładce Informacje ogółne w kolumnie Konfiguracja korzystasz z pozycji Certyfikat SSL. Można to aktywować bez żadnych opłat - darmowo dostajesz Let's encrypt, za coś lepszego trzeba zapłacić, ale moim zdaniem ten darmowy jest w zupełności wystarczający.

screenshot-20200615091103.png

A co do HTTP2 to szczerze mówiąc nie wiem i sam chętnie przeczytam, co będą ludzie mieli do powiedzenia w temacie ;)

0

Samo włączenie certyfikatu nie wystarczy. Trzeba jeszcze go aktywować w pliku .htaccess dodając kod:

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ https://www.mypersonaldomain.ovh/$1 [R,L]

Ogólnie to pomogło. Moja strona korzysta teraz z HTTPS oraz HTTP/2.

Ale w supporcie OVH piszą, że ten kod to jest takie absolutne minimum.
"Aktywacja HTTPS powinna zostać przeprowadzona bezpośrednio w kodzie Twojej strony WWW."
Co o tym myślicie?

2

Samo włączenie certyfikatu nie wystarczy. Trzeba jeszcze go aktywować w pliku .htaccess

No bo tak to działa :D

Sam fakt posiadania certyfikatu niczego nie zmienia. Znaczy inaczej - jak ktoś wejdzie na https to pójdzie po SSL, ale nie ma magii, która przerzuci pozostały ruch, który nie ma jawnie wskazanego korzystania z SSL. Dlatego właśnie trzeba zrobić przekierowanie - coś w stylu tego, co napisałeś powyżej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1