SSL gateway OVH na Wordpressie

0

Cześć, zacznę od tego, że jestem lakiem - sama stawiam sobie stronę (nie pierwszą) na Wordpressie. Hosting i domenę mam na OVH.
Postaram się opisać mój problem jak najlepiej potrafię i bardzo proszę o pomoc, gdyż Support OVH niestety zawodzi.

Postanowiłam zamówić darmowy SSL Gateway od OVH. Postępowałam według instrukcji, które dostałam w mailu, przeczytałam też poradniki na ich stronie.
Zmieniłam wpisy DNS - pola A i AAA według instrukcji. Skonfigurowałam też usługę SSL w panelu Sunrise dodając przekierowanie na domenę z www.
Otrzymałam maila od OVH że
"Usługa ta jest w pełni skonfigurowana w trybie HTTP i HTTPS dla nowej
domeny

później dostałam taki sam mail tyle że dla

Okej, więc weszłam do panelu Wordpress do zakładki Ustawienia -> Ogólne, gdzie zmieniłam ustawienia URL z http na https (zarówno adres Wordpress i adres witryny). Po tej zmianie strona padła, wyrzuciło ERR_TOO_MANY_REDIRECTS - prawdopodobnie niepotrzebnie wymusiłam przekierowanie nie sprawdzając czy SSL faktycznie działa. Tym samym straciłam dostęp do panelu administracyjnego.
Aby odzyskać dostęp weszłam przez FTP do pliku functions.php i tam dodałam następujące linijki by wrócić do http i odzyskać dostęp do panelu admina
update_option( 'siteurl', 'http://mojadomena.com');
update_option( 'home', 'http://mojadomena.com')

Faktycznie po wpisaniu tej komendy uzyskałam dostęp do panelu i ERR_TOO_MANY_REDIRECTS zniknął ale panel teraz wygląda następująco:
panel-wp.jpg
Stanęłam w tym miejscu i nie wiem jak ruszyć dalej, by wrócić do normalnego panelu admina. Jedyne co mi przychodzi do głowy to pozbycie się SSL przez powrót do poprzednich rekordów DNS (A i AAA). A może jednak da się jakoś uruchomić ten SSL. Kompletnie nie wiem co robię źle, bo całą konfigurację wykonałam z instrukcją. Proszę o rady. Moja domena: naturauzdrawia.com.
Pięknie dziękuję za każdą radę! Pozdrawiam

0

Bo w wp nie da się od tak zmienić nic związanego z domeną. Najprościej to odpalić wszystko bez https. Po czym wyeksportować stronę duplicatorem, przepiąć serwer na https, usunąć wszystkie pliki i wyczyścić bazę, wgrać pliki wygenerowane przez duplicatora i przejść proces rozpakowywania. https://wpwizard.pl/wordpress-przenoszenie-duplicator/

0
ehhhhh napisał(a):

Bo w wp nie da się od tak zmienić nic związanego z domeną.

A nie wystarczy odpalić search replace na bazie korzystając z wp-cli?

0
ehhhhh napisał(a):

Bo w wp nie da się od tak zmienić nic związanego z domeną. Najprościej to odpalić wszystko bez https. Po czym wyeksportować stronę duplicatorem, przepiąć serwer na https, usunąć wszystkie pliki i wyczyścić bazę, wgrać pliki wygenerowane przez duplicatora i przejść proces rozpakowywania. https://wpwizard.pl/wordpress-przenoszenie-duplicator/

Dzięki za odpowiedź, ale zupełnie nie rozumiem dlaczego jest to rozwiązanie mojego problemu. Żeby przywrócić normalny wygląd panelu wp-admin czy żeby https zadziałało? Mój panel admina w Wordpressie wygląda jak na screenie powyżej więc ciężko się w nim poruszać i robić cokolwiek przy wtyczkach. Przypominam że jestem lakiem, nie mam zbyt dużej wiedzy, więc prosiłabym o wyjaśnienie.

Jeszcze jedno pytanie, czy pozbycie się SSL przez powrót do poprzednich rekordów DNS (A i AAA) w panelu hostingu nie będzie w tym przypadku dobrym rozwiązaniem? By wrócić do http i od początku zainstalować sobie SSL na hostingu

0
some_ONE napisał(a):

A nie wystarczy odpalić search replace na bazie korzystając z wp-cli?

Nie wiem, ten sposób co opisałem okazał się najprostszy i najmniej nieprzewidywalny z wszystkich jakie sprawdzałem.

@olgamich: panel sie sypie bo wewnętrznie wszystkie pliki sa ustawione http a nie https i przeglądarka blokuje połączenie. Musisz przywrócić http wtedy wróci do normy. Po tym export duplicatorem, zmiana na https i import duplicatorem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1