Wątek przeniesiony 2023-12-02 16:46 z Dev/ops przez Riddle.

Jak włączyć rozszerzenie php_oauth?

0

Jak włączyć extension php_oauth?

Dostaje błędy po PHP -m jestem na Windows

Unable loaded module "C:\xampp\php\ext"

Pobrałem wersję x86
Xampp

0

@axelbest: mam wpisane extension=php_oauth.dll
to jest plik konfiguracyjny
Bibliotekę DLL mam w folderze PHP/ext/

0
Zadacpyt napisał(a):

@axelbest: mam wpisane extension=php_oauth.dll
to jest plik konfiguracyjny
Bibliotekę DLL mam w folderze PHP/ext/

A sprawdziłeś czy taki plik istnieje w ext/?

0

O to chodzi?

Nie przypominam sobie, żebym coś potrzebował włączać

0

Potrzebuję autoryzacji Auth 2.0, jest gdzieś gotowa biblioteka?
I czy bez tej DLL będzie działać?

1
Zadacpyt napisał(a):

Potrzebuję autoryzacji Auth 2.0, jest gdzieś gotowa biblioteka?
I czy bez tej DLL będzie działać?

Bibliotek do oAuth jest mnóstwo. Rozszerzenie jest dobrym wyjściem, samą .dll możesz pobrać stąd: https://pecl.php.net/package/oauth.

Tylko wybierz odpowiednią architekturę (64-bit vs 32-bit, i to jest architektura php którego używasz), noi wersja Thread-Safe (TS), albo Non-Thread-Safe (NTS).

Na Projekt od @johnny_Be_good nie patrz.

0

@Riddle: mam DLL pobraną, tylko nie ładuje do PHP. W phpinfo nie ma i PHP -m unable loaded ścieżka poprawna
Pliki DLL oryginalne ładuje

0
Zadacpyt napisał(a):

@Riddle: mam DLL pobraną, tylko nie ładuje do PHP. W phpinfo nie ma i PHP -m unable loaded ścieżka poprawna
Pliki DLL oryginalne ładuje

Sprawdź:

  1. Czy na pewno .dll jest w folderze z innymi rozszerzeniami
  2. Na pewno masz wspieraną wersję PHP? Czyli 7.0 lub większa?
  3. Na pewno architektura PHP i rozszerzenia jest zgodna
  4. Na pewno TS/NTS jest zgodne pomiędzy Twoim PHP i rozszerzenia?
  5. Na pewno patrzysz na dobre PHP? Może masz kilka instancji PHP zainstalowanych (np lokalna i ta w Xampie).
  6. Na pewno ścieżka do rozszerzeń jest ustawiona dobrze w php.ini?
0

@Riddle: mam non thread safe NTS.
DLL jest w poprawnym folderze
PHP minimum 7.0
Sprawdzę czy PHP jest nts czy nie
5. Tak nawet instalowałem z 8 wersji na 7

0
Zadacpyt napisał(a):

W phpinfo nie ma i PHP -m unable loaded ścieżka poprawna

Skopiuj i wklej dokładny błąd tutaj (wklej w znacznikach ```).

0
c:\xampp\php>php -m
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\xampp\php\ext\php_oauth.dll' - Nie mo┐na odnalečŠ okreťlonego modu│u.
 in Unknown on line 0

Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\xampp\php\ext\php_oauth.dll' - Nie mo┐na odnalečŠ okreťlonego modu│u
 in Unknown on line 0
[PHP Modules]
bcmath
bz2
calendar
Core

Pobrałem wersję thread safety TS
Php

1
Zadacpyt napisał(a):
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\xampp\php\ext\php_oauth.dll' - Nie mo┐na odnalečŠ okreťlonego modu│u.
 in Unknown on line 0

Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\xampp\php\ext\php_oauth.dll' - Nie mo┐na odnalečŠ okreťlonego modu│u
 in Unknown on line 0
[PHP Modules]
bcmath
bz2
calendar
Core```

Na 100% masz plik php_oauth.dll w katalogu C:\xampp\php\ext\?

Zadacpyt napisał(a):

Pobrałem wersję thread safety TS

Po prostu wersja .dll i wersja PHP mają się zgadzać. Musisz mieć albo oba NTS, albo oba TS. Ale NTS nie zadziała z TS i odwrotnie.

Jak nie możesz dodać rozszerzenia, to możesz użyć zewnętrznej biblioteki, np League\OAuth2\: https://reintech.io/blog/authenticating-users-php-applications-using-oauth2-protocol

0

Wpisz w konsoli php -ver wklej tu wersję jaką masz.
Sprawdź czy
Potwierdź, że używasz właściwej wersji PHPa. Paradoksalnie w cmd możesz mieć inną niż ta podpięta do serwera www.
Wszystko na spokojnie sprawdź dwa razy, bo najwyraźniej plik z rozszerzeniem nie jest jednak we właściwym katalogu o czym mówi komunikat.

0
c:\xampp\php>php -m
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library 'php_oauth.dll' (tried: C:\xampp\php\ext\php_oauth.dll (Nie mo┼╝na odnale┼║─ç okre┼Ťlonego modu┼éu), C:\xampp\php\ext\php_php_oauth.dll.dll (Nie mo┼╝na odnale┼║─ç okre┼Ťlonego modu┼éu)) in Unknown on line 0

Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'php_oauth.dll' (tried: C:\xampp\php\ext\php_oauth.dll (Nie mo┼╝na odnale┼║─ç okre┼Ťlonego modu┼éu), C:\xampp\php\ext\php_php_oauth.dll.dll (Nie mo┼╝na odnale┼║─ç okre┼Ťlonego modu┼éu)) in Unknown on line 0
[PHP Modules]
bcmath
bz2
calendar
Core

PHP 8.0.28 (cli) (built: Feb 14 2023 12:12:55) ( ZTS Visual C++ 2019 x64 )
Copyright (c) The PHP Group
Zend Engine v4.0.28, Copyright (c) Zend Technologies

dll: 7.4 Thread Safe (TS) x64
1

Masz PHP 8.0.28 a rozszerzenie kończy wsparcie na PHP 7.4 według strony PECL
https://pecl.php.net/package/oauth/2.0.5/windows
i tego co piszesz, masz właśnie wersję dla PHP 7.4

Wniosek - przerzuć się na coś innego np. na wskazaną już w poście bibliotekę.

0

Nie odnaleziono autoload.php

0

Działa już
https://reintech.io/blog/authenticating-users-php-applications-using-oauth2-protocol

Gdzie jest dokumentacja do tego?
Chce pobrać dane z API
Potrzebuje wpisać autoryzacje bym miał dostęp

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1