Łączenie komponentów HTML5

0

Szukałem ale nie znalazłem. Dziwne bo byłaby to rzecz pożyteczna. Potrzebuje coś podobnego do JSP Java co działa po stronie klienta. Nie chce, od nowa wymyślać koła. Potrzebuje odseparować menu nawigacyjne strony www od reszty, by za każdym gdy zmieniam nie edytować każdej podstrony. Jedyny sposób jaki znam to skakanie po DOMie i wstrzykiwanie treści, jak i atrybutów do linków. Nie można HTMLa jakoś pokroić to miałoby większy sens. Proszę o pomoc.

0

Pomogło częściowo. Content jest na Bootstrap'ie. Nie działa mi rozwijane menu po wczytaniu komponentu. Strona za wolno się ładuje jak na wizytówkę. Wracam do etapu kreciej roboty...

0

Najprostszy sposob

http://api.jquery.com/load/

$( "#menu" ).load( "menu.html" );
0
Pawel Gawron napisał(a):

Najprostszy sposob

http://api.jquery.com/load/

$( "#menu" ).load( "menu.html" );

Problem będzie przy ładowaniu JSa - tzn. właściwie przy jego obsłudze. Załadowany HTML nie będzie obsługiwany przez JSa, chyba, że ktoś odwoła się do elementu, który nie podlega zmianie

Ale to musi być po stronie klienta robione? Czemu nie od serwera? Jeżeli chcesz "odseparować menu nawigacyjne strony www od reszty, by za każdym gdy zmieniam nie edytować każdej podstrony" to nie może być to via PHP czy coś (ładowane jako jakiś partial?). Zmieniasz sobie wtedy w jednym miejscu wszystko i ma to wpływ na resztę.
Chyba, że o czymś nie wiem albo nie doczytałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1