Jaki język wybrać dla początkujących + lektura

0

Witam ,

Od pewnego czasu zastanawiam się nad nauką języka do tworzenia stron internetowych .

Jestem początkującą osobą, która wcześniej lekko lizneła C++.

Który język wybrać na początek ? Zastanawiałem się nad HTML 5 i CSS 3.

Jaką lekturę możecie polecić ? Zastanawiałem się nad http://helion.pl/ksiazki/html-i-css-zaprojektuj-i-zbuduj-witryne-www-podrecznik-front-end-developera-jon-duckett,htcsww.htm

0

Jak chcesz budować strony z systemem logowania szybko, polecam Ruby i do tego CoffeScript. Dużo szybciej wchodzi do głowy niż ten JS.

0

Ogólnie chciałbym stworzyć platformę dość małą a co za tym idzie będzie logowanie.

0

Bez HTML i CSS nie ruszysz. Od tego bym zaczął.

Kolejnym krokiem będzie nauka któregoś z języków skryptowych - PHP, Python, Ruby. Najszybciej załapać chyba PHP, chociaż w nim łatwo nabrać złych nawyków.
Jak już będziesz umiał napisać trochę kodu po stronie serwera, to zostaje JS i jQuery.

Jeśli chodzi o literaturę to z czystym sumieniem mogę polecić:
"PHP5. Zaawansowane programowanie" by Edward Lecky-Thompson, Heow Eide-Goodman, Steven D. Nowicki, Alec Cove

[Adam]

0

zacznij od podstaw angielskiego
a potem wpisujesz w google czy youtube
login in php with session
php login example
php mysql login
czytasz, oglądasz i wiesz...

0
Luczek5 napisał(a):

Witam ,

Od pewnego czasu zastanawiam się nad nauką języka do tworzenia stron internetowych .

Jestem początkującą osobą, która wcześniej lekko lizneła C++.

Który język wybrać na początek ? Zastanawiałem się nad HTML 5 i CSS 3.

Jaką lekturę możecie polecić ? Zastanawiałem się nad http://helion.pl/ksiazki/html-i-css-zaprojektuj-i-zbuduj-witryne-www-podrecznik-front-end-developera-jon-duckett,htcsww.htm

Posiadam tą 'lekturę' i w sumie, ma ładne kartki, jest przejrzysty, łatwo w nim odszukać informacje które mogłeś zapomnieć. Ale czy wydałbym drugi raz pieniądze na tą lekturę, chyba nie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1