Jaki język programowania wybrać?

0

Hejka, obecnie jestem programistą w fazie embrionalnej [green] i poszukuje jakiegoś języka odpowiedniego do moich potrzeb. oszukuje języków z bardzo dobrym kursem, i prostym w obsłudze kompilatorem (darmowym). Dziękuję za pomoc i za błędy ort przepraszam :)

0

Do czego język? Jakieś konkretne programy chcesz pisać?

0

delphi :P

0

brainfuck

// dejavu ?

0

Jeśli chcesz iść na łatwiznę, albo chcesz szybko znaleźć pracę, to możesz nauczyć się jedngo z trzech języków o których wszyscy trąbią i jest kupa książek - C++, Delphi albo Java (no, coraz częściej też C# i VB.NET). Jeśli patrzysz trochę dalej w przyszłość to myślę że D (http://digitalmars.com/d/) jest dobrym wyborem. Osobiśćie polecam również Adę (http://adapower.com/), bo choć darmowy kompilator GNAT nie generuje ekstra szybkiego kodu, to nauczysz się z nią samych dobrych rzeczy - programowania strukturalnego, wielowątkowego i naturalnie obiektowego. Niestety oferty dla programistów Adowych za granicą często wymagają uprawnień wojskowych a w Polscie wógole nie widziałem. (czy nasze wojsko ma komputery? :P) Natomiast jeśli chcesz trafić w jakąś niszę to zawsze znajdzie sie stary system w Cobolu albo Fortranie którym trzeba administrować.

0

a ja bym powiedzial tak:

zacznij od turbo pascala, jest na necie taki super kurs (z animowanym gifem chlopka przed klawiatura) - tam poznasz wszelkie podstawy programowanie strukturalnego - i to wystarczy

potem przesiadka na c, c++ - wchlaniasz metody programowania obiektowego, wskazniki (+ mozesz zainwestowac w symfonie grembosza (3 tomy)

a potem (2-3 lata) to juz robisz co chcesz, maja podstawy obierasz dogodne srodowisko, delphi - masz pokazne zaplecze materialow na 4programmers, ale lepiej jave albo C# ktore niebawem bedzie wszedzie

ale zaczalbym od TP - tam w ogole zobacz czy programowanie ci lezy

0

Jak zawsze takie tematy wzniecają święte wojny, to może tym razem ja rozpocznę [diabel]
Nie ma żadnych racjonalnych powodów aby zaczynać w środowisku/języku tak zacofanym jak turbo pascal. To było dobre do nauczania programowania w erze PC AT/286 w systemie DOS. Natomiast jeśli koniecznie Pascal to FPC.

0

nie nie :P pascala już dość opanowałem, ale jak <ort>na razie</ort> mam minimalne problemy z C/C++ bo <ort>po prostu</ort> nie potrafie zbytnio przeskoczyć na taki poziom i szukam czegoś lepszego....... słyszałem, że delphi jest tak jakby windowsowskim klonem pascala, a nawet niektóre komendy opanowane przeze mnie dzadziałały, więc chciałbym spytać się, czy jest jakiś darmowy kompilator Delphi, ale tylko tekstowy! Bo jak <ort>na razie</ort> nie moge wczuć się w ten interfejs w Borland Delphi 7 Personal. Dzięki i przepraszam za błędy

0

nie nie :P pascala już dość opanowałem, ale jak <ort>na razie</ort> mam minimalne problemy z C/C++ bo <ort>po prostu</ort> nie potrafie zbytnio przeskoczyć na taki poziom i szukam czegoś lepszego....... słyszałem, że delphi jest tak jakby windowsowskim klonem pascala, a nawet niektóre komendy opanowane przeze mnie dzadziałały, więc chciałbym spytać się, czy jest jakiś darmowy kompilator Delphi, ale tylko tekstowy! Bo jak <ort>na razie</ort> nie moge wczuć się w ten interfejs w Borland Delphi 7 Personal. Dzięki i przepraszam za błędy

mysle, ze niedobrze towszystko widzisz...
tworzenie oprogramowania nie polega na opanowaniu komend, dialog z komputerem ma prowadzic twoje abstrakcyjne myslenie a nie wystukane metody, dopiero kiedy wiesz jak sie za cos zabrac szukac odpowiedziej funkcji

na tym forum, jak wspomnialem jest cala armia programistow delphi, ale ja ci odradzam, jak juz masz w ten sposob spedzac czas C# i/lub Java

a jak juz to na borland.com sa IDE w wersji personal do zessania za darmo... albo triale + crackfind.com

0

dzięki za pomoc :) otóż sprostuje wypowiedź [email protected] ( jak może lekko przekręciłem wymowe nicka przepraszam :] ) że nie mówiłęm nic o prostości komend! Nie mam zamiaru iść na łatwiznę, <ort>po prostu</ort> po pascalu poszukuję odpowiedniego języka jako następny krok. Myślałem nad nemerle, ponieważ wydawał się obiecujący, lecz mimo iż jest to polski język programowania, to nie posiada ani kursu ani polskiej strony! ;( jeśli ktoś znajdzie jakiś polski kurs nemerle i/lub kompilator ( ale nie w msi packages bardzo proszę bo nie potrafie zainstalować :( , chyba że by był tylko taki to proszę jeszcze o pomoc w zainstalowaniu ). Z góry dziękuję :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: Applebot