[js/xhtml] JavaScript nie działa w Operze

0

Witam,

mam na stronie aplet, który umieszczam za pomocą <aplet>....</aplet>

Aplet ten przyjmuje różne parametry, w tym takie do których używam JS (np. cookie)

Mam coś w stylu:

<applet name="Aplecik">
	
		<script type="text/javascript">

		document.write('<param name="Cookie" value="');
		document.write(document.cookie);
		document.writeln('">');
		alert("test");

		</script>
</applet>

Pod FF i IE ładnie działa, a pod Operą nie działa ten JS w środku... nie wiem dlaczego

Próbowałem tez object zamiast applet, ale to nic dało (w sumie powinno być object w xhtml, ale wtedy applet nie działa prawidłow...:/)

Co moze byc przyczyną, że nie działa w Operze?

Dodatkowo jak dam kod w CDATA to już w niczym nie działa...

0

nie wiem, ale powiem tylko że to co robisz to się mija z ideą xhtml do którego nikt cię przecież nie zmusza

poza tym document.cookie to zdaje się obiekt a nie string, nikt ci chyba nie zapewnia że odwołanie się do tego obiektu da ci zrzutowany na string rezultat

0

document.cookie to string a nie obiekt, poza tym edidentie widać, ze tam jest alert, który również nie działa, więc ten document.cookie nie ma tu żadnego znaczenia.

Co do XHTML to zostawie bez komentarza...

0

To dobrze, że nie komentujesz. Bo document.write to lipa.

0

Widze, że dostaje informacje, które wiem i które mnie nie interesują... Nie pytam o XHTML, ani jak umieszczać applety, ani czy używac document.write czy innerHTML, czy cokolwiek innego, interesuje mnie odpowiedź na inne pytanie, upraszczam problem do minumum...

Zmienie zatem pytanie: mam strone w HTML i daje tam applet:

<applet name="Aplecik">
        
                <script type="text/javascript">
                alert("test");
                </script>

</applet>

Alert działa w FF i IE, a nie działa w Operze, dlaczego?

// nie ma żadnych błędów na konsoli ani warningów

0

Mnie z kolei bardziej interesuje po co wrzucac js miedzy tagi appletu? A jak wyciagniesz js poza to dziala na wszystkich?

0

Tak jak napisałem potrzebuje jak parametr appletu wstawić cookie, jeśli ten kod dam przed applet, to działa bez problemu na wszystkich, włącznie z document.write

0

A nie lepiej wygenerowac to po stronie serwera? Na czymkolwiek dzialasz to sie da. JS niekoniecznie moze byc wykonywany akurat w tym momencie i tu moze byc problem. Ja bym osobiscie na tym nie polegal.

0

I tak właśnie zrobiłem... myślałem nad tym, ale dopiero teraz się przekonałem do tego, działa bezproblemowo

Dzieki johny_brawo

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1