Znalezienie prawidłowego klucza

0

Z 6 dostępnych kluczy tylko jeden pasuje do zamka. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia prawidłowego klucza przy drugiej próbie?

Spróbowałem odbliczyć na kartce: (5/6)*(1/5) = 1/6? W jaki sposób można to zapisac w symulacji Monte Carlo? Dziękuję zawczasu.

3

MariaKompotowska2005
Spróbowałem odbliczyć na kartce

🤔

No ale, co do meritum — zamek zostanie otwarty w dokładnie drugiej próbie, jeśli przy losowym „potasowaniu” sześciu kluczy to drugi będzie tym poprawnym. Tzn. robisz sobie listę sześciu kluczy, powiedzmy lista_kluczy = ["zły klucz 1", "zły klucz 2", "zły klucz 3", "zły klucz 4", "zły klucz 5", "dobry klucz"], i w pętli, korzystając z random.shuffle, tasujesz tę tablicę i patrzysz, czy potasowana_lista_kluczy[1] == "dobry klucz"; zliczając trafienia, by później móc porównać ich stosunek do liczby prób.

0
MariaKompotowska2005 napisał(a):

Z 6 dostępnych kluczy tylko jeden pasuje do zamka. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia prawidłowego klucza przy drugiej próbie?

To zależy czy rozumiesz "dokładnie przy drugiej próbie" czy "przy drugiej próbie lub wcześniej"?

2
                                        Klucz
                                        /   \
                                      /       \
                                    /           \
                                  /               \
                                /                   \
                              /                       \
Pierwszy klucz        Dobry - 1/6                   Zły - 5/6
                          / \                           / \
                        /     \                       /     \
                      /         \                   /         \
                    /             \               /             \
Drugi klucz    Dobry - 0/5      Zły - 5/5     Dobry - 1/5     Zły - 4/5

Dobry klucz za pierwszym lub za drugim razem: 1/6 + 5/6*1/5 = 1/6 + 1/6 = 1/3
Dobry klucz dokładnie za drugim razem: 5/6*1/5 = 1/6

Ze wzoru podanego przez OP wynika, że przyjmuje się interpretację, ze klucz pasuje za pierwszym lub za drugim razem.

0

@Riddle dokładnie przy drugiej próbie

2

https://alg24.com/pl/obliczanie-liczby-pi-metoda-monte-carlo-w-pythonie
Tu prawie to samo:

import random
n=int(input('n = '))
print(100*sum(random.sample([1,0,0,0,0,0],2)==[0,1] for i in range(n))/n,"%")
0

@_13th_Dragon: Dziękuję, ale mam problem, może coś złego w kodzie, ponieważ konsola wybiwa tylko 'n=' ,i dalej nie idzie, bez obliczenia prawdopodobieństwa.

Dokładnie przy drugiej próbie ma być - prawdopodobieństwo wynosi 1/6, poprawiłam, ponieważ na początku błędnie policzyłam na kartce. Przepraszam za takie głupie pytania, dopiero się uczę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1