Nie można otworzyć portu - biblioteka "serial"

0

Witam, zacząłem się zapoznawać z biblioteką "serial". Skopiowałem pierwszy kod z poradnika i od razu mnie wywaliło - a jestem na początku drogi.. (https://pyserial.readthedocs.io/en/latest/shortintro.html)

import serial
ser = serial.Serial('/dev/ttyUSB0')  # open serial port
 print(ser.name)         # check which port was really used
ser.write(b'hello')     # write a string
ser.close()             # close port

dostałem taki błąd:

raise SerialException(msg.errno, "could not open port {}: {}".format(self._port, msg))
serial.serialutil.SerialException: [Errno 2] could not open port /dev/ttyUSB0: [Errno 2] No such file or directory: '/dev/ttyUSB0'

proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu bo w necie nie mogę nic znaleźć na ten temat co by mi pomogło a bez tego nie ruszę dalej z nauką tej biblioteki. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :D

1

Masz jasno napisane: could not open port /dev/ttyUSB0: No such file or directory: '/dev/ttyUSB0'.

Podłączyłeś jakiekolwiek urządzenie?
Musisz fizycznie włożyć do portu USB urządzenie które zostanie zmapowane na /dev/ttyUSB0 (na przykład konwerter USB->UART/RS232).
Do sprawdzenia poleceniem dmesg po włożeniu.

0
malencki napisał(a):

Masz jasno napisane: could not open port /dev/ttyUSB0: No such file or directory: '/dev/ttyUSB0'.

Podłączyłeś jakiekolwiek urządzenie?
Musisz fizycznie włożyć do portu USB urządzenie które zostanie zmapowane na /dev/ttyUSB0 (na przykład konwerter USB->UART/RS232).
Do sprawdzenia poleceniem dmesg po włożeniu.

Ok, dziękuję za info. Czyli muszę coś podłączyć, fakt, dopiero się "serial" uczę więc myślałem że to jakiś port do poćwiczenia na "sucho" :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1