Strony WWW w pythonie, CMS

0

Cześć. Standardowo strony robią w HTML/PHP + CSS + JS + SQL. A jak to wygląda z pythonem? Czy funkcje pythona zastąpią mi css i js? co wtedy z php/html?

4

Zamiast PHP masz Pythona, reszta pozostaje bez zmian

4
M_cki napisał(a):

Czy funkcje pythona zastąpią mi css i js?

Z całą pewnością nie.
Python to server-side, CSS i JS to client side, co musisz zauważyć.

3
M_cki napisał(a):

Cześć. Standardowo strony robią w HTML/PHP + CSS + JS + SQL. A jak to wygląda z pythonem? Czy funkcje pythona zastąpią mi css i js? co wtedy z php/html?

Strony internetowe działają tak, że jest gdzieś serwer czyli komputer, który udostępnia tę stronę. Nazywa się to backendem, bo to takie jakby zaplecze z tyłu.

I jak wchodzisz na stronę, to twoja przeglądarka wysyła żądanie HTTP do serwera, ściąga stronę (oraz wszystkie pliki z nią związane) i wyświetla tę stronę. I jest to frontend, bo jest to ta część, z którą się styka użytkownik.

Zarówno po stronie backendu, jak i frontendu mogą być dodatkowe skrypty. Zwykle (upraszczając) na serwerze będą skrypty odwołujące się do bazy danych czy zabezpieczające stronę przed oszustami oraz generujące pliki, które pobierze przeglądarka, w przeglądarce będą natomiast skrypty związane z wyglądem i interfejsem.

Np. serwer za pomocą PHP czy Pythona wygeneruje plik HTML. Ale dla serwera to tylko ciąg znaków, plik tekstowy bez znaczenia. Dopiero przeglądarka pobierając tego HTMLa, będzie w stanie go wyświetlić. I owszem, Python może ci zastąpić PHP, ale już HTMLa ci nie zastąpi. PHP = kelner. HTML = zupa. Zamieniając PHP na Pythona, dalej będziemy musieli serwować jakoś HTMLa.

CSS + JS

CSS i JS można potraktować jako dodatek do HTML. Coś, co jest odpalane w przeglądarce.

(pomijam teraz istnienie Node.js, żeby nie komplikować sprawy)

SQL.

a SQL jako dodatek do języka backendowego (np. dodatek do PHP czy Pythona)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1