[php]Księga przetłumaczona na polski nie działa :|

0

Cześć. Ściągnąłem sobie skrypt do tekstowej księgi gości z tej oto strony:
http://php.pl/index.php/phppl/skrypty/ksiegi_gosci
(tekstowa)

Wszystko pięknie działa.
Dopóki nie przetłumaczę tego na polski :|

Gdy przetłumaczę to już nie działa. Tzn. pokazuje się formularz do wypełnienia, ale nie dodaje wpisów i robi jeszcze parę innych dziwnych rzeczy.

O co mu chodzi?

0

Proste... Musiałeś coś zepsuć... Nie wiem jak inni ale ja nie potrafie telepatycznie diagnozować problemu!

0

a tłumaczyłeś tekst czy nazwy zmiennych :>

0
Adamo napisał(a)

a tłumaczyłeś tekst czy nazwy zmiennych :>

Heh, tekst oczywiście ;)
Nawet myślałem, że to może jakiś błąd przez użycie polskich liter(bo nie trzebabyło nawet konwertować, co mnie zdziwiło), ale bez polskich liter, też nic dobrego się nie dzieje.

Czy to może być kwestia długości tekstu?


GM napisał(a)

Proste... Musiałeś coś zepsuć... Nie wiem jak inni ale ja nie potrafie telepatycznie diagnozować problemu!

Dlatego podałem link i nazwę książki, z którą pracuje.

0
Juhas napisał(a)

(bo nie trzebabyło nawet konwertować, co mnie zdziwiło)

a moze nie trzeba bylo konwertowac bo edytowales pliki w notatniku i zapisales jako UTF-8 ? to by moglo wplynac na powstale bledy...

0
piechnat napisał(a)
Juhas napisał(a)

(bo nie trzebabyło nawet konwertować, co mnie zdziwiło)

a moze nie trzeba bylo konwertowac bo edytowales pliki w notatniku i zapisales jako UTF-8 ? to by moglo wplynac na powstale bledy...

W notatniku, ale nie mam pojęcia, jako co zapisałem. Zauważyłem jedną rzecz. Zacząłem tłumaczyć linijkę po linijce sprawdzając kiedy się wyłoży. No i wykłada się, gdy zmieniam value na przycisku submit, dokładnie:

echo "<tr><td colspan=2><div>* <small>Pole wymagane</small></div><div align=center><input type=\"submit\" name=\"btpost\" value=\"Wyślij\"> <input type=\"reset\"></div></tr>\n";

Jeśli zamiast "Wyślij" dam "Wyslij"(bez polskich znaków) to też nie działa. Działa jak jest Post.

Mam mu zmienić kodowanie w nagłówku na Iso 8859-2?
Zmieniłem. Zamiast 'ś' pojawił się kwadracik, ale i tak nie działa :|

0

akurat w tym przypadku, to moze sprawdz czy w skrypcie do ktorego prowadzi ten formularz nie ma gdzies przyrownania zmiennej btpost do wartsci 'Post', cos w rodzaju:

if ($btpost == 'Post') { //...

bo w tedy, tam tez bedzie trzeba zmienic to 'Post' na 'Wyslij'

0
piechnat napisał(a)

akurat w tym przypadku, to moze sprawdz czy w skrypcie do ktorego prowadzi ten formularz nie ma gdzies przyrownania zmiennej btpost do wartsci 'Post', cos w rodzaju:

if ($btpost == 'Post') { //...

bo w tedy, tam tez bedzie trzeba zmienic to 'Post' na 'Wyslij'

Piechnat, jesteś Bogiem! Właśnie o to chodziło. Dzięki!<piwo>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1