[PHP] php w include nie dziala

Odpowiedz Nowy wątek
anonim222
2005-05-24 16:28
anonim222
0

witam.
kawalek kodu z mojej strony:

<?
if($id==""){
$id="start";
}
$urls=$id.".html"; 
if(file_exists("$urls"))
{ 
$file=fopen($urls,"r"); 
while($linia=fgets($file, 99))
{
echo($linia); 
}
fclose($file); 
}
else{
echo("ERROR 404<br>nie mozna odnalesc pliku...");
} 
?>

i teraz mam taki problem :) skrypty php pojawiajace sie w tym include nie dzialaja :/ np link sewrer.pl/index.php?id=cos odwoluje cie do pliku cos.html, jak otworze go tak: serwer.pl/cos.html to kod php w cos.html dziala :) a taki link: serwer.pl/index.php?id=cos, php nie dziala :(

Pozostało 580 znaków

2005-05-24 17:24

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

po pierwsze RÓB WCIĘCIA to jest twój kod, a jednak o wiele czytelnijszy:

<?
if($id == "")
{
    $id = "start";
}

$urls = $id . ".html"; 

if(file_exists("$urls"))
{ 
    $file = fopen($urls,"r"); 

    while($linia=fgets($file, 99))
    {
         echo($linia); 
    }

    fclose($file); 
}

else
{
    echo("ERROR 404<br>nie mozna odnalesc pliku...");
} 
?>

po drugie można to było napisać tak:

if($id == "")
{
    $id = "start";
}

$urls = $id . ".php"; 

if(file_exists("$urls"))
{ 
     include($urls);
}

else
{
    echo("ERROR 404<br>nie mozna odnalesc pliku...");
} 

nie wiem po co się motasz z ręcznym odczytywaniem pliku :0

po trzecie używaj tablic $_GET $_POST itp. (dlaczego?)


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2005-05-25 14:49
Moderator

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

ALEŻ TAK NIE RÓB [!!!]

i teraz mam taki problem skrypty php pojawiajace sie w tym include nie dzialaja np link sewrer.pl/index.php?id=cos odwoluje cie do pliku cos.html, jak otworze go tak: serwer.pl/cos.html to kod php w cos.html dziala a taki link: serwer.pl/index.php?id=cos, php nie dziala

Jak będzie działać, to wpiszę "serwer.pl/index.php?id=http://moj-server.pl/wykonaj_to" i podmienię Ci stronę albo jeszcze coś gorszego (np. wykradnę hasła, haha) :p

Pozostało 580 znaków

anonim222
2005-05-30 07:59
anonim222
0

to niestety nie dziala :P probowalem :) http://serwer.pl/index.php?id=http://... nir dziala :)

Pozostało 580 znaków

2005-05-31 16:36
Moderator

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0
anonim222 napisał(a)

to niestety nie dziala :P probowalem :) http://serwer.pl/index.php?id=http://... nir dziala :)

Zalezy jak masz ustawione opcje w php.ini. W nowych php juz to domyslnie zablokowali, ale
zawsze moze sie trafic serwer, na ktorym ktos to odblokuje dla "kompatybilnosci" wstecz.

A sprobuj wpisac do id sciezke do jakiegos pliku na serwerze. :)
Informacje z /etc/passwd tez moga byc przydatne.

Pozostało 580 znaków

2005-06-05 01:45

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Może zmień rozszerzenie z html na php. U mnie to pomogło. Nie raz spotkałem się z czymś takim że skrypt php nie działa w plikach o rozszerzeniu innym niż PHP.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0